Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
2 mei 2014 Nieuws

Stelselvernieuwing rechtsbijstand

Het doel van het ontwerpbesluit is om enkele kostenbesparende maatregelen in het kader van gesubsidieerde rechtsbijstand door te voeren, om te bereiken dat het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand financieel beheersbaar en ook voor de toekomst houdbaar blijft.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In verband met de invoering van enige maatregelen in het kader van de stelselvernieuwing gesubsidieerde rechtsbijstand bevat de eerste tranche aan maatregelen in het kader van de stelselvernieuwing gesubsidieerde rechtsbijstand.

 In het besluit zijn de volgende wijzigingen van toepassing:

  • Tijdelijke uitschakeling indexering vergoedingen en eigen bijdragen
  • Puntenverlaging straf(proces)recht en generieke verlaging vergoeding per punt
  • Vaststelling financiële draagkracht bij geschil met voogd of voogden

De met het onderhavige besluit doorgevoerde kostenbesparende maatregelen richten zich niet primair tot rechtzoekenden. Zo wordt de eigen bijdrage tot 2019 niet

geïndexeerd en dus niet verhoogd. De in dit besluit opgenomen kostenbesparende maatregelen richten zich primair tot de rechtsbijstandverlener. Het basisbedrag dat de
rechtsbijstandverlener ontvangt in het kader van gesubsidieerde rechtsbijstand wordt in de periode 2015-2019 niet geïndexeerd.

Klik hier voor internetconsultatie. Zie download onderaan voor 'Nota van Toelichting'. Klik hier voor het 'Besluit eigen bijdrage rechtsbijstand en het besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 in verband met de invoering van enige maatregelen'

Bron: Rijksoverheid

 

In de Consumentengids van mei is een artikel rechtsbijstandsverzekeringen verschenen en is gebaseerd op het tevredenheidsonderzoek onder rechtsbijstandsverzekerden, de gebruikelijke test en de geretourneerde vragenlijsten. De testoordelen en klantoordelen zijn vanaf deze week te vinden in de online Rechtsbijstandsverzekeringen vergelijker: www.consumentenbond.nl/rechtsbijstand

Bron: Consumentenbond

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekerden door Hoge Raad bevestigd

In cassatie heeft de HR afgelopen vrijdag het recht op vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeringen formeel bevestigd. Eerder waren er prejudiciële vragen voorgelegd aan het Europese Hof.

Verhoging eigen bijdragen rechtzoekenden

Per 1 oktober 2013 treedt het Besluit aanpassingen eigen bijdrage rechtzoekenden en vergoeding rechtsbijstandverleners (hierna: het Besluit) in werking. Dit Besluit bevat een aantal maatregelen, waarmee wordt beoogd besparingen op de uitgaven voor gefinancierde rechtsbijstand te realiseren.

Versobering gesubsidieerde rechtsbijstand, biedt kansen voor rechtsbijstandverzekeraars

Staatssecretaris Teeven (VenJ) werkt aan een voorstel voor de vernieuwing van het stelsel van rechtsbijstand.

Rechtzoekenden die een aanvraag doen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, krijgen te maken met verplichte selectie aan de poort. Straks moet iedereen die een toevoeging wil, zich eerst melden bij de eerstelijns rechtshulp. Daar beoordeelt een functionaris of rechtsbijstand noodzakelijk is. Ook op het gebied van echtscheiding zullen wijzigingen doorgevoerd worden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 mei 2014

Laatst gewijzigd

2 mei 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.