MijnFintool

Nieuws

Buffers zorgverzekeraars moeten toekomstbestendig zijn

In de maatschappelijke discussie over zorgkosten en -premies wordt regelmatig bepleit dat zorgverzekeraars lagere kapitaalbuffers kunnen aanhouden, waardoor zorgpremies kunnen worden verlaagd. Behalve bij scherpe premies, zijn zorgverzekerden echter ook gebaat bij verzekeraars die in hun buffers rekening houden met alle toekomstige ontwikkelingen en risico’s, stelt DNB.

Lagere zorgpremies?
Net als in andere jaren is er in het najaar veel maatschappelijke discussie over de vaststelling van de premies voor de basiszorgverzekering. Dit jaar krijgt deze discussie extra aandacht vanwege de lastenverzwaringen en aanvullende bezuinigingen die zijn aangekondigd om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Lagere zorgpremies zouden immers een meer dan welkom effect op de koopkracht bieden. De gunstige winstontwikkeling en de omvang van de buffers van zorgverzekeraars in 2012 voeden de gedachte dat er ruimte is voor verlaging van die buffers. Als de financiële positie van de zorgverzekeraars wordt bekeken aan de hand van de toekomstige ontwikkelingen in de sector en in het verzekeringstoezicht, kan die conclusie echter niet voor de hele sector worden getrokken.

Ontwikkeling winst en kapitaalbuffers
Door de winst van de sector in 2012, 1,4 miljard euro, kan het beeld ontstaan dat zorgverzekeraars voortdurend hoge winsten maken. Het bedrijfsresultaat van  zorgverzekeraars fluctueert over de jaren echter aanzienlijk. Voor individuele zorgverzekeraars is deze schommeling des te sterker omdat de zorguitgaven en -inkomstenraming van tal van factoren afhankelijk is, en schadejaren en boekjaren bij zorgverzekeraars niet goed aansluiten.
 
De aanwezige kapitaalbuffers bij zorgverzekeraars zijn meegegroeid met de kapitaaleis die de Nederlandsche Bank (DNB) oplegt. Ook nadat in 2010 en 2012 de kapitaaleis voor de basisverzekering is verhoogd in reactie op de toegenomen risico’s, bleef de verhouding tussen de aanwezige buffers en de kapitaaleis vrij constant.
Komend jaar blijft de hoogte van de kapitaaleis voor basiszorgverzekeraars ongewijzigd op 11% van de bruto schadelast.

Kapitaaleis en buffers
Om de aanwezige marge te verklaren, verwijst de sector vaak naar de toezichteisen van DNB en de veranderingen in de zorgsystematiek. De harde ondergrens voor de buffers wordt komende  jaren op een andere leest geschoeid door aanpassingen in het verzekeringstoezicht.  Nieuwe Europese toezichtregels vragen dat verzekeraars op een risico-gebaseerde manier naar hun bedrijf gaan kijken. Hierdoor geeft het benodigd kapitaal een betere afspiegeling van alle risico’s, en zal er naar verwachting ook een duidelijker verband zijn tussen de kapitaaleis en de initerne streefnormen.

Toenemende risico’s zorgverzekering

Zo gaan basiszorgverzekeraars steeds meer risico zelf dragen. Dit volgt uit kabinetsbeleid waarbij het systeem van onderlinge verrekeningen achteraf, in stappen wordt afgebouwd. Omdat de kans op financiële uitschieters bij een zorgverzekeraar hierdoor toeneemt, zal de kapitaaleis mogelijk verder stijgen.
 

Bron: DNB

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 okt 2013

Laatst gewijzigd

03 okt 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1