Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 apr 2014 Nieuws

Hypotheekregels niet toereikend bij nieuwbouwrente, volgens DFT

De Telegraaf schreef afgelopen zaterdag dat de nieuwe fiscale regels voor hypotheken voor nieuwbouwhuizen op zijn zachtst gezegd rammelen. Dit stellen onafhankelijke deskundigen vast. De consequentie van ’die blunders’ is dat de hypotheekrenteaftrek van nieuwbouwwoningen onbedoeld op de tocht is komen te staan, schrijft de Telegraaf.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Fiscaal jurist Eric Hoepelman stelt vast dat de hypotheekrenteaftrek op de tocht staat voor kopers van nieuwbouwhuizen. De kwestie draait om de koop-aanneemovereenkomst die consumenten afsluiten met een projectontwikkelaar. De koopovereenkomst in dit document heeft betrekking op het aanschaffen van de bouwgrond. De aanneemovereenkomst, het andere onderdeel, bevat de opdracht aan de projectontwikkelaar om het huis te bouwen. „In feite zijn deze overeenkomsten een lening van de projectontwikkelaar aan de consument. Die laatste betaalt dan ook rente aan de projectontwikkelaar”, legt Hoepelman uit.

Van aflossen op deze lening is echter geen sprake en juist daardoor ontstaan de problemen. „Het kabinet heeft aflossen verplicht gesteld wil je aanspraak kunnen maken op renteaftrek”, legt Hoepelman uit. Ergo: de bouwrente is niet langer aftrekbaar. Tot overmaat van ramp geldt volgens Hoepelman hetzelfde voor de uiteindelijke hypotheek. „Dat is een herfinanciering van de oorspronkelijke lening. Daar houden de nieuwe regels geen rekening mee, dus ook de hypotheek valt onbedoeld in box 3. En dat betekent dat je ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek.”
 

Bron: De Telegraaf

Lees ook…

Besluit bouwrente (reparatiewetgeving)

In een eerder artikel is aangegeven dat de bouwrente die verschuldigd was bij nieuwbouw na tekenen van de koopovereenkomst niet aftrekbaar was. Dit omdat er geen annuïtaire lening met de aannemer overeengekomen was. Blok heeft toen aangegeven dat dit een ongewenste weeffout in de wetgeving was en dat er een correctie zou volgen. Dit is in een 'Besluit bouwrente' vastgelegd.

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
28 jan 2013
Dit artikel riep bij ons ook vragen op en hebben wij al onderling besproken, maar wij zien het probleem niet echt.

Met de projectontw worden contracten afgesloten, en over de tussenliggende termijn tot aktepassering wordt rente berekend. Of die rente nou wel of niet wordt meegefinancierd: als de hyp vervolgens voor 100% wordt afgelost dan valt dit toch gewoon onder de nieuwe regels?

Het feit dat er ondertussen rente wordt berekend wil toch niet zeggen dat dit een LENING is, zonder aflossing, welke wordt omgezet in een hyp die dan ook niet meer aan de voorwaarden kan voldoen. Dat is wel een érg formele benadering.

HEEL FORMEEL misschien wel juist, maar dat kan en zal niet de strekking zijn van de nieuwe regels. Dat zal dan ook nog wel als zodanig worden bevestigd.

Dus dit is gewoon even lekker aandacht scoren voor deze jurist (die dit ook wel weet)?

En de Televaag plaatst dit wel, is weer lekker opzienbarend. Daar houden ze wel van, en dan hoeft zoiets niet persé juist te zijn, of nuance in aangebracht te worden dat het zo'n vaart niet zal lopen. Dat scoort niet lekker....
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.