Gemeenten zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor de schuldsaneringsroute. Nu gemeenten ook minder geld krijgen door bezuinigingsmaatregelen, is de selectie bij aanvragen strenger.
De Raad vreest dat mensen met probleemschulden (*) tussen wal en schip vallen.
Veel gemeenten hanteren als beleid dat schuldhulpverlening wordt geweigerd indien minder dan één jaar voorafgaande aan de dag waarop de aanvraag is ingediend, schuldhulpverlening is geweigerd of beëindigd wegens schending van de verplichtingen.
Voor wie schulden een onoverkomelijk probleem zijn, bestaat de 'Wet sanering natuurlijke personen' (Wsnp). Dat betekent 3 jaar op een houtje bijten, waarna de rechter de schulden kwijtscheldt. De gemeentelijke schuldhulpverlening bereidt de aanvraag voor een wettelijke schuldsanering voor.
Bron: NOS
(*) Volgens de Gedragscode NVVK is sprake van een problematische schuld indien aan de volgende criteria wordt voldaan:
• de som van de geëiste maandelijkse betalingen is hoger dan de aflossingscapaciteit en/of er is een bedreigende schuld (dit is een betalingsachterstand van minimaal twee maanden) in een of meer van de categorieën huur, hypotheek, energie, ziektekostenverzekering, WA-verzekering of inboedelverzekering, en;
• er is geen bereidheid van schuldeisers om een betalingsregeling te treffen en;
• er is geen mogelijkheid van herfinanciering van de schulden en;
• er is geen vermogen aanwezig dat geliquideerd kan worden.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99