Het nut en de noodzaak van een kwalitatief goed plan is gelet op de ontwikkelingen in de financiële sector nog onverminderd hoog.
De helft van de onderzochte plannen is van voldoende of goede kwaliteit. De andere helft van de onderzochte plannen is onvoldoende of slecht van kwaliteit. De kwaliteit van financiële crisisplannen zou op met name de volgende terreinen moeten verbeteren:
In een financieel crisisplan staan maatregelen en procedures die worden ingezet in een crisissituatie. Daarmee geeft het bestuur vooraf aan zichzelf en aan de deelnemers duidelijkheid over wat er moet gebeuren in een crisissituatie. DNB heeft in 2011 haar beleid in een Beleidsregel financieel crisisplan pensioenfondsen uitgewerkt omdat bleek dat veel fondsen niet goed waren voorbereid op een diepe crisis. Fondsen hebben tot 1 mei 2012 de gelegenheid gehad een financieel crisisplan op te stellen. Nagenoeg alle fondsen hebben inmiddels een plan.
De AFM en DNB hebben alle pensioenfondsen die verplicht zijn een financieel crisisplan te hebben, (ruim 300 fondsen) op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het sectorbrede onderzoek. Zij hebben daarbij een voorbeeld financieel crisisplan, goede en slechte voorbeelden en een aandachtspuntenlijst beschikbaar gesteld.
De AFM en DNB verwachten dat pensioenfondsbesturen hun financieel crisisplan kritisch bekijken en waar nodig herzien. De AFM en DNB zullen in de toekomst opnieuw onderzoeken in hoeverre de crisisplannen voldoen aan de gestelde eisen.
Bron: AFM & DNB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99