De dekkingsgraden van ABP (ambtenaren), PFZW (zorg), PME (grootmetaal) en PMT (kleinmetaal) lag eind juni nauwelijks hoger dan op 31 januari 2009. De herstelplannen hebben onvoldoende gewerkt. En dat geldt niet alleen voor de fondsen die vandaag hun cijfers presenteren. Bij veel andere fondsen is de situatie vergelijkbaar.
De fondsen hopen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog wat verlichting biedt met een gunstiger rekenmethode van de rente, waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld. Maar zelfs dat zal volgens de pensioenreuzen pijnlijke ingrepen waarschijnlijk niet meer kunnen voorkomen. Als tot aan het volgende meetmoment op 31 december 2012 niet alsnog een sterk en snel herstel optreedt, dan is de kans groot dat eerder dit jaar aangekondigde maatregelen, waaronder het verlagen van pensioenen en pensioenopbouw, voor veel gepensioneerden en werknemers per april 2013 realiteit worden.
De komende maanden vindt op instigatie van het ministerie van SZW overleg plaats met toezichthouder DNB, de sociale partners en de pensioensector, om te bepalen of onderdelen van het toekomstige toezichtkader voor pensioenfondsen in de overgangsfase daar naartoe in 2013 al kunnen worden ingevoerd. Er moet dan wel sprake zijn van een evenwichtig pakket maatregelen dat geen lasten eenzijdig op de schouders legt van jongere of oudere generaties. De minister wil de maatregelen in september presenteren.
Bij ABP werd al gevreesd voor een korting per april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,8 miljoen deelnemers en 261 miljard euro aan vermogen zinspeelde donderdag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014.
Bronnen: OverGeld, DFT, Eufin, 19-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99