Volgens Jan Molenaar, hoofd van hypotheekverstrekkingen bij de Rabobank, zitten banken bovenop mensen die schulden hebben. “Als mensen problemen hebben, trekken we na een maand al aan de bel. Dat is in het belang van de klant.”
De oorzaak is niet alleen dat mensen minder verdienen. Het is vooral een kwestie van te veel schulden bij verschillende partijen. “Er is een enorme consumptiedwang. Mensen kunnen via het internet goederen kopen zonder dat ze in de gaten hebben dat het geld kost”, aldus Molenaar. Mede daardoor hebben mensen meer schuld bij verschillende instanties. “Vroeger was er een schuld bij de bank en dan misschien ergens een lening voor een auto en dat was het dan. Maar nu hebben mensen vaak bij tien tot vijftien verschillende instanties schulden.”
De banken proberen via een budgetcoach de schulden te saneren. “We kunnen er natuurlijk wel wat aan veranderen. Je kan spelen met het maandelijkse bedrag. En paar maanden minder betalen, of helemaal niet. We schelden alleen geen schulden kwijt, daar beginnen we niet aan. Maar regelingen zijn te treffen, dat is ook in ons belang.”
Ondanks de toename van schulden, blijft het aantal gedwongen verkopen van huizen gelijk. Zo komt de Rabobank op hooguit 170 gedwongen verkopen per jaar.
Bron: NOS, 29 oktober 2011-10-30
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99