DNB vindt dat het kabinet niet ver genoeg gaat met het wetsvoorstel om de kwaliteit van pensioenfondsbesturen te verbeteren. DNB schrijft dat in een brief aan het ministerie van Sociale Zaken. Volgens DNB laat vooral het intern toezicht op pensioenfondsbesturen te wensen over. De toezichthouder constateert dat de in te stellen raad van toezicht in de huidige plannen onvoldoende slagkracht heeft om te zorgen dat het bestuur de consequenties ervaart van slecht functioneren. Dat is volgens DNB nodig om voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan het bestuur, dat nu nog hoofdzakelijk bestaat uit werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers.
Complexer
Het besturen van pensioenfondsen wordt volgens DNB steeds complexer, onder meer door de instabiliteit van de financiële markten. Maar ook door de groeiende belangentegenstelling tussen verschillende generaties.
Governance
Het is daarom zaak dat het kabinet haast maakt met de implementatie van het wetsvoorstel, zegt Maarten Hage, hoofd governance en accounting bij DNB. Een aanscherping van de wettelijke regels voor goed pensioenfondsbestuur is lang uitgesteld omdat sociale partners en kabinet wilden wachten op het pensioenakkoord. Hage zegt te begrijpen dat partijen de nieuwe governanceregels in samenhang met een definitief akkoord willen behandelen, maar zegt dat het goed is dat de minister dit wetgevingstraject loskoppelt van het akkoord.
Professionalisering bestuur
Het kabinet wil met zijn wetsvoorstel pensioenfondsbesturen professionaliseren door meer eisen te stellen aan de deskundigheid van bestuurders. Ook moeten onafhankelijke externe deskundigen een plek krijgen in het bestuur of de raad van toezicht. Bedoeling is dat de besturen zo een meer onafhankelijke belangenafweging kunnen maken en daarover ook meer verantwoording afleggen. Ook krijgen gepensioneerden een plek aan de bestuurstafel.
Intern toezicht
Volgens DNB moet de versterking van vooral het intern toezicht een stap verder gaan om een geloofwaardig tegenwicht te kunnen bieden aan het bestuur. Gedacht wordt aan een meldingsplicht bij DNB als een bestuur niet tijdig reageert op een waarschuwing van de interne toezichthouder. Als belangrijke besluiten niet eerst ter goedkeuring worden voorgelegd moet de raad van toezicht bovendien de bevoegdheid krijgen bestuurders te schorsen of te ontslaan.
Bronnen: DFT / FD, 24-08-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99