In het tweede kwartaal van 2011 waren er 29.532 transacties. Dat is 7,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Hiermee kwam het totaal aantal transacties in de periode juli 2010-juni 2011 uit op 124.381. Dat is extreem weinig. Het geeft ook aan dat de opleving in de eerste twee maanden van dit jaar slechts tijdelijk was. De verlaging van de financieringslastpercentages van het Nibud per 1 januari van dit jaar zorgde na deze oprisping voor een afname van het aantal transacties. Maar er spelen meer factoren: de bezuinigingsmaatregelen, de opgelopen rente en de schuldencrisis in Europa zijn slecht voor het vertrouwen in de woningmarkt. Anderzijds zijn veel verkopers nog steeds niet bereid hun prijzen aan te passen aan de huidige marktomstandigheden.
Lagere overdrachtsbelasting
De lager overdrachtsbelasting moet de vraag naar woningen stimuleren. Per saldo zullen dit jaar 125.000 transacties plaatsvinden en volgend jaar zo’n 133.000. Goed nieuws voor kopers, verkopers, makelaars, verhuizers en notarissen, maar de lagere overdrachtsbelasting zorgt niet voor een ommezwaai in de prijsontwikkeling. Het aanbod zal door de maatregel in verhouding tot de vraag sneller toenemen, waardoor de concurrentie tussen verkopers nog groter zal worden. Ook zal de leencapaciteit van kopers onder druk blijven staan door de bezuinigingsmaatregelen en een nieuwe verlaging van de rentelastpercentages.
Nieuwbouw
Voor de nieuwbouwsector heeft de lagere overdrachtsbelasting twee gezichten: enerzijds worden nieuwbouwwoningen nu relatief duurder ten opzichte van bestaande woningen, anderzijds neemt het aantal transacties toe.
Integrale aanpak nodig
Het (tijdelijk) verlagen van de overdrachtsbelasting is niet voldoende om de markt structureel vlot te trekken. De stagnerende doorstroming van de koopsector, bescherming van de consument op lange termijn, de problematiek van scheefwoners en het woningtekort vereisen een integrale aanpak.
Bron: Rabobank, 19-08-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99