Uit cijfers van het UWV blijkt dat 10 procent van de werkgevers in gebreke blijft bij het weer aan de slag krijgen van zieke werknemers. Zij krijgen dan een loonsanctie opgelegd en moeten het salaris nog maximaal een jaar doorbetalen. Werkgevers die wel hun best hebben gedaan, mogen hun zieke personeel na de wettelijk verplichte twee jaar loondoorbetaling juist laten gaan.
Bij de re-integratie van zieke werknemers ligt de bewijslast bij de werkgever: ze moeten dus voor een transparant en verifieerbaar dossier zorgen. Ook zijn werkgevers altijd verantwoordelijk voor wat ze voor de zieke werknemer inhuren aan bedrijfsartsen, re-integratiebureaus, scholingsinstituten et cetera.
Daarnaast moet een werkgever zich voortdurend afvragen of zijn zieke werknemer ooit kan terugkeren in zijn oude functie en, zo nee, of de werkplek zodanig kan worden aangepast dat de medewerker zijn oude baan alsnog aankan. Mocht dat niet het geval zijn en heeft het bedrijf geen ander passend werk, dan moet de werkgever zo snel mogelijk zoeken naar werk bij andere werkgevers.
Passend werk is een baan waarbij de werknemer maximaal 35 procent aan loon inlevert. Ook moet het werk enigszins aansluiten bij iemands opleiding en ervaring.
Bron: FD, 10-08-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99