Het lijkt erop dat er notarissen zijn die willen meeprofiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting. Vereniging Eigen Huis heeft klachten gekregen van haar leden over de hoge kosten die notarissen berekenen voor terugvragen van teveel betaalde overdrachtsbelasting.
Op 1 juli heeft het kabinet, mede op ons aandringen, besloten dat de overdrachtsbelasting, die de koper van een huis betaalt, een jaar lang wordt verlaagd van 6% naar 2%. Een belangrijke maatregel om de ernstig weggezakte woningmarkt er weer bovenop te helpen.
De belastingverlaging werd op 1 juli bekendgemaakt en heeft een terugwerkende kracht naar overdrachten vanaf 15 juni. Omdat het belastingvoordeel toen nog niet bekend was, hebben kopers tussen 15 juni en 1 juli via hun notaris nog 6% overdrachtsbelasting naar de Belastingdienst overgemaakt.
Enkele brief
Om het teveel betaalde belastinggeld terug te krijgen, hoeft de notaris slechts enkele administratieve handelingen te verrichten. De Belastingdienst heeft er al veel aan gedaan om de teruggave snel en makkelijk uit te voeren. De notaris kan zelfs alle verminderingsverzoeken uit deze periode met een enkele brief afhandelen. Voor de consument is het geen optie om de teruggaaf buiten de notaris om zelf te regelen.
Hoge rekening
Vereniging Eigen Huis hoort van leden dat hun notaris voor deze simpele administratieve klus soms vele honderden euro's rekent. De hoogste rekening bedroeg maar liefst 600 euro. Dat is onredelijk veel, vindt Eigen Huis. De notaris mag voor de belastingteruggaaf een redelijk tarief rekenen dat in verhouding staat tot de verrichte werkzaamheden en moet het bedrag in elk geval kunnen verklaren. Wat redelijk is, kunnen wij niet noemen. Notaristarieven zijn immers vrijgelaten.
Bezwaar maken
Eigen Huis adviseert kopers om bezwaar te maken bij hun notaris als die een rekening van honderden euro’s presenteert voor het regelen van teruggaaf van tussen 15 juni en 1 juli teveel betaalde overdrachtsbelasting. Als dit bezwaar niet tot een redelijk tarief leidt, dan kan de klant een klacht indienen bij de voorzitter van de ‘ring’ waartoe de notaris behoort:
Eigen Huis heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) inmiddels op de hoogte gebracht van deze ongewenste praktijken en deze organisatie gevraagd de notarissen tot redelijke tarieven te manen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.