De huizenverkoop zakte eind 2008 en begin 2009 tijdens de recessie helemaal in. Eind 2009 en begin 2010 herstelde dat heel voorzichtig. Maar halverwege 2010 zakte de verkoop weer in door de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Toen duidelijk werd dat de aftrek overeind bleef, trok de woningmarkt weer aan. Eind 2010 constateerde de makelaarsvereniging NVM dat de verkoop in het vierde kwartaal 15 procent hoger lag dan het kwartaal daarvoor.
Maar de vreugde was van korte duur. De extra kopers in de laatste maanden van 2010 waren vooral mensen die de aanscherping vóór wilden zijn en de koop van een huis naar voren haalden. Daar kwam dit jaar de hogere inkomensnormen voor hypotheekverstrekking bij. Hypotheeklasten wegen zwaarder mee in het inkomen, zodat er minder geld geleend kan worden.
De daling van het aantal huizenverkopen zet ook door in het lopende kwartaal. De strengere hypotheekeisen en de oplopende rente schrikt kopers af en beperkt hun financiële mogelijkheden. Het ING Economisch Bureau maakt dat op uit het dalende aantal zoekopdrachten naar huizen op internet en de consumentenenquête van het CBS. De interesse neemt af. De dubbele dip op de woningmarkt is een feit.
Omdat de rente dit jaar verder zal stijgen en de hypotheekregels per 1 augustus nog strenger worden zal de situatie er ook niet op verbeteren.
Er staan steeds meer en langer huizen te koop. Het zijn er bijna 185.000, dat is 14 procent meer dan een jaar geleden. De afnemende vraag zet druk op prijzen. De gemiddelde vraagprijs is met 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, maar in de praktijk zijn dalingen tot 10 procent niet abnormaal.
ING concludeert daarom dat de huizenprijzen dit en volgend jaar nog verder zullen dalen. De verkopersmarkt van voor de crisis is omgeslagen in een kopersmarkt en dwingt huiseigenaren te zakken met hun prijs.
Maar huiseigenaren zijn ook lang niet altijd geneigd tot het verlagen van de verkoopprijs. Ze hebben het huis op de top van de markt duur gekocht of met een zware hypotheek. Dus dreigen ze met een restschuld te blijven zitten als de prijs teveel zakt.
Bronnen: NOS / FD, 05-05-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99