“Als graadmeter hanteer ik of ik een verzekering aan mijn moeder zou kunnen verkopen. Zo niet, dan komt het product er bij ons niet meer in”, zei hij tegen zijn opponenten in het debat, columnist Peter Verhaar, Elsevier -journalist Marike Stellinga en Tweede Kamerleden Ewout Irrgang (SP) en Pieter Omtzigt (CDA).
Omzigt vroeg Aegon de eigen geschiedenis eens goed onder de loep te nemen. “Vroeger bestond Aegon uit coöperatieve maatschappijen. Toen het bedrijf beursgenoteerd werd, ging het mis.” Keim beaamde dat door druk van met name de aandeelhouders de cultuur sterk is veranderd. Toch hield de directievoorzitter het niet alleen bij zelfkritiek. Hij vond dat de critici ook wel wat te verwijten valt.
“Ik merk dat Aegon vandaag de dag nog steeds beoordeeld wordt op de producten van tien jaar geleden. In de woekerpoliszaak hebben wij voor meer dan 630 miljoen gerepareerd. Het is treurig om te zien dat mensen worden opgeroepen om hun polis af te kopen, terwijl ze helemaal geen woekerpolis hebben.”
Volgens Keim hebben in 2009 zo’n 9.000 klanten hun beleggingspolis afgekocht bij de verzekeraar. Daarvan zouden er 8.000 beter hun polis hebben kunnen laten doorlopen, zo stelde de directievoorzitter. Acht van de negen afkopers hebben een spaarrekening geopend, “terwijl meer dan de helft een garantieopbouw van 3 procent per jaar had: meer dan wat ze op een spaarrekening krijgen. Daarnaast hebben deze voormalige klanten inmiddels twee goede beursjaren gemist. Zonde van het geld. Ik vraag me af wie daar de verantwoording voor wil nemen.”
Bron: De Financiële Telegraaf, 11-02-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99