Volgens de bank krijgen vooral de randen van het land te maken met bevolkingskrimp. Noordoost- Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen kampen al enkele jaren met ontvolking. De Drechtsteden, waaronder Dordrecht en Sliedrecht, krijgen volgens de onderzoekers binnen enkele jaren met krimp te maken.
De teneur van het rapport is dat er weinig te doen is aan de ontvolking in sommige delen van Nederland. Door de afname van het aantal bewoners verdwijnen ook winkels en andere voorzieningen, waardoor deze regio’s nog meer aantrekkingskracht verliezen.
Wie straks voor de sloopkosten moet opdraaien, laat Rabobank in het midden. Wel meldt het rapport dat “een sterke regie van de overheid wenselijk is bij het aanpakken van regio’s met een krimpende bevolkingsomvang”. De kosten van sloop zijn volgens Rabobank hoog. Ze zijn bovendien niet makkelijk terug te verdienen, omdat de vrijkomende grond doorgaans alleen kan worden ingezet voor openbaar groen.
De bank roept ook eigenaren van koopwoningen in krimpgebieden op hun hypotheken af te lossen. Omdat de huizenprijzen dalen door de afnemende vraag, kunnen vooral starters in de problemen komen en met een restschuld blijven zitten.
De ontvolking heeft ook gevolgen voor de eigen bedrijfsvoering van de bank. Een daling van de huizenprijs in krimpregio’s brengt risico’s met zich mee voor de financiers.
Bron: FD, 22-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99