Het besluit van minister De Jager over het provisieverbod, stoelt deels op onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek heeft gedaan naar het provisiebeleid.
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
Marktpartijen houden zich over het algemeen aan de regels voor kosten- en dienstentransparantie, al gaat dit niet altijd van harte. Consumenten hebben nog moeite met het besef dat advies niet gratis is.
De toegenomen transparantie heeft nog nauwelijks geleid tot mondiger en kritischer consumenten.
Hoewel de belangrijkste perverse beloningsprikkel, de omzetgerelateerde bonus, is verdwenen, lijkt het erop alsof er andere beloningsprikkels voor in de plaats zijn gekomen met een vergelijkbare ongewenste werking. Dit is echter lastig te bewijzen en gebeurt volgens marktpartijen slechts op kleine schaal.
De kwaliteit van de advisering is met de nieuwe regelgeving niet zichtbaarder geworden dan voorheen. Volgens marktpartijen lijkt de advisering en de passendheid van verkochte producten wel verbeterd. Dat kan echter ook te maken hebben met het internet en de recessie, waardoor marktpartijen geneigd zijn een stapje harder te lopen voor hun klanten.
Door de grote eenvormigheid waarmee adviseurs hun werk doen en daarvoor beloond worden, wordt het aanbod niet verbreed. De kans bestaat zelfs dat het aanbod versmalt, waardoor de keuzevrijheid voor consumenten wordt beperkt in plaats van vergroot.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.