Het ondernemingspensioenfonds van ING belegt 12 miljard euro voor 74.000 (ex-)personeelsleden. DNB kwalificeert het risicobeheer van deze omvangrijke pensioenpot op tal van punten als ‘onvoldoende’ en als ‘onduidelijk’. DNB hekelt de gedwongen winkelnering van het fonds bij de ING-huisbeleggingsfondsen. De motivering die ING voor deze voorkeursbehandeling geeft, noemt DNB ‘onjuist’.
Koppelverkoop
De koppelverkoop kan weliswaar in het belang van de werkgever zijn, maar kan de financiële belangen van de werknemers schaden, noteert DNB. “Een voorkeursbehandeling voor de werkgever mag nooit leiden tot een suboptimaal vermogensbeheer”, maant DNB. De toezichthouder eist maatregelen van het fonds om te waarborgen dat dit ‘nooit’ gebeurt.
Risico's
Het ING-pensioenfonds belegt voor 50% in obligaties, 32% in aandelen, 10% in vastgoed en 8% in overige beleggingen. Om volgens DNB onnaspeurbare redenen wil het pensioenfonds zijn aandelenbeleggingsbeleid wijzigen van passief naar actief beheer. DNB heeft ‘ernstige twijfels’ of het pensioenfonds beseft welke risico’s daaraan verbonden zijn en of het bestuur daartegen is opgewassen.
Het risicomanagement van het fonds schiet volgens DNB nu al tekort. Dat gebrek zal bij actief beleggen nog nijpender zijn. Het pensioenfonds heeft risicomanagement nu ‘nergens’ binnen bestuur, bureau of commissie ondergebracht. DNB eist dat het pensioenfonds de overgang naar actief beleggen van zijn aandelenportefeuille daarom ‘zal heroverwegen dan wel zal opschorten’.
Het pensioenfonds wil overgaan op een jaarlijkse in plaats van driejaarlijkse asset-liabilitystudie. DNB wijst dit af als ‘onwenselijk’. Een pensioenfonds moet voor de lange termijn beleggen en niet in de verleiding komen om jaarlijks van beleid te wisselen, stelt DNB.
Eigen fondsen
De gedwongen winkelnering van het pensioenfonds bij het moederbedrijf leidt ertoe dat van enkele ING-beleggingsfondsen tot 90% van het geld afkomstig is van het eigen pensioenfonds. Zo zit 86% van de participaties van het onderpresterende INI Vastgoed Basisfonds bij het pensioenfonds. Zulke concentraties wijst DNB af.
ING-pensioendirecteur Daan Heijting benadrukt in een reactie dat de DNB-bevindingen ‘voorlopig’ zijn. Het fonds en DNB bespreken de bevindingen volgende maand. De DNB-kritiek op het risicobeheer wijst Heijting af, “want onze dekkingsgraad is ruim voldoende”. DNB hekelt juist dat het fonds op prestaties stuurt maar niet naar de risico’s kijkt.
Heijting erkent dat ING in 2008 – het jaar van de staatssteun – een bedrag van 800 miljoen euro moest bijstorten wegens een dekkingstekort.
Bron: FD, 07-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99