Congressen van financiële tussenpersonen stonden in de afgelopen maanden steevast in het teken van protest. Het ging om geld, of beter gezegd om de beloning van intermediairs. De grote verzekeraars waren de boosdoeners met hun voorstel om de provisie, de belangrijkste inkomstenbron van de intermediairs, af te schaffen. Voortaan zou de beloning louter van de klant moeten komen.
Door de beloningsdiscussie was er nauwelijks aandacht voor de rol van de tussenpersonen in de advisering van foute producten als woekerpolissen. Ondertussen brokkelde het imago van de sector verder af.
De belangenclub Adfiz, waarbij 1250 van de 8500 intermediairbedrijven in Nederland zijn aangesloten, heeft lang gezwegen. Na felle discussies binnen eigen gelederen gooide Adfiz afgelopen donderdag de knuppel in het hoenderhok. Met een nieuwe visie op de toekomst wil voorzitter Bob Veldhuis ‘schoon schip maken’. “We zijn te lankmoedig geweest.”
Hij bedoelde dat de sector als geheel te veel zijn oren heeft laten hangen naar de aanbieders van ‘foute’ producten, de grote verzekeraars dus. De provisies waren riant en dat maakt minder kritisch. De onafhankelijkheid, het unieke verkoopargument van de adviseurs richting klanten, is daardoor sterk onder druk komen te staan.
Het offensief van Adfiz wordt door de Consumentenbond omarmd. “Het is een goede zaak dat Adfiz weer de belangen van de consument voorop stelt,” reageert Carel van Vreedenburch, projectleider financiële sector bij de Consumentenbond.
Hij is vooral gecharmeerd van de meest concrete maatregel die Adfiz voorstelt: een personenregister van financieel adviseurs en een daaraan gekoppeld tuchtrecht. “Dat moet een wettelijk register zijn voor alle adviseurs, dus ook adviseurs van banken. Voor iedereen is dan te zien of iemand ooit de fout is ingegaan.”
Adfiz heeft nog een lange weg te gaan voor de eerste resultaten zichtbaar zijn. Voorzitter Veldhuis wil dat de tussenpersonen weer zoveel macht krijgen dat ze een tegenwicht vormen voor de verzekeraars. Maar Adfiz blijft vaag over hoe dat te bereiken. De achterban is sterk verdeeld en kent veel kleine en middelgrote bedrijven. Consolidatie of meer samenwerking lijkt de enige weg om meer macht in de keten te krijgen.
En dan is er nog de beloningsdiscussie. In de nieuwe visie van Adfiz blijven de intermediairs voor een deel afhankelijk van geld van de grote verzekeraars. Veel minder dan nu, maar toch. Daardoor bestaat het risico dat het streven naar onafhankelijkheid toch weer wordt bepaald door de beloning.
De discussie over beloning blijft een risico voor het streven van tussenpersonen om onafhankelijkheid terug te winnen.
Bron: FD, 20-09-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99