MijnFintool

Nieuws

Kwart meer winst voor Rabobank

Rabobank heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,66 miljard euro, een stijging van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dat maakte de bank woensdag bekend.


De totale baten stegen in het eerste halfjaar tot 6,47 miljard euro, een stijging van 1 procent ten opzichte van de eerste helft vorig jaar. Het eigen vermogen steeg het afgelopen halfjaar tot 40 miljard euro.

Hoewel Rabobank de consument typeert als “terughoudend met het sluiten van nieuwe hypotheken”, zag de bank het marktaandeel toenemen tot 30,6 procent van alle nieuwe woninghypotheken. De groei komt vooral van de lokale Rabobanken (groei met 0,8 procent tot 26,9 procent). Obvion heeft nu een marktaandeel van 3,7 procent (plus 0,1 procent).

De bank ontkent met klem dat de rentetarieven kunstmatig hoog gehouden worden. Volgens de Rabobank-bestuurders gebruiken critici, zoals de Vereniging Eigen Huis, “oneigenlijke argumenten”. De rentewinst is niet extreem hoog, aldus Rabo-bestuurder Bert Bruggink. De marge steeg vooral door lagere spaarrentes. “In de eerste helft van 2009 vielen de spaarrentes in Nederland buiten elke marktlogica. Nu is er een normalisering”, aldus Bruggink.

Toch zijn ook de hypotheekmarges omhooggegaan naar gemiddeld 0,9 procent. Dat is slechts iets hoger dan het historisch gemiddelde bij de bank, maar twee keer zo hoog als in sommige kwartalen voor de kredietcrisis. “In die tijd kwam er prijsconcurrentie van partijen die er nu niet meer zijn”, stelt Bruggink. “Wij zijn toen meegegaan om marktaandeel te behouden. In die zin is de mindere concurrentie een deel van de verklaring voor de gestegen rentemarge.”

Ook in 2009 was de marge tijdelijk erg laag. Dat kwam toen niet door concurrentie, maar door pijlsnel oplopende financieringskosten voor alle banken. Bruggink wijst erop dat de marge van 0,9 procent bruto is. Daar moet nog voor 0,5 procent aan kosten vanaf. Volgens de Rabo-bestuurder zijn de hypotheken die in delen van 2007 en 2009 zijn verkocht, toen de marges laag waren, verliesgevend.

Rabobank zegt dat de critici de hypotheektarieven ten onrechte vergelijken met de sterk gedaalde renteniveaus van de Staat, de Europese Centrale Bank of de zogeheten swapmarkt. Overheden zijn goedkoper uit dan banken, ECB-geld is niet bedoeld voor lange kredieten en het swaptarief is geen leentarief, aldus de bank.

Bronnen: DFT / FD / AM Web, 25-08-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 aug 2010

Laatst gewijzigd

26 aug 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1