MijnFintool

Nieuws

UWV mag bijdrage levensloop verrekenen

Uitkeringsinstantie UWV verrekent terecht de werkgeversbijdrage aan de levensloopregeling met de uitkering van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte politieman. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald in een proefproces.


De raad deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een politieman die sinds 2002 gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en gedeeltelijk werkt. Na de afschaffing van de vutregeling bij de politie en de introductie van de levensloopregeling in 2006 ontving hij een bijdrage van zijn werkgever voor de levensloopregeling. Hij zette dit geld apart om een periode van verlof te kunnen financieren.

UWV ziet de bijdrage als loon en daardoor kan de WAO-uitkering lager uitvallen. De Centrale Raad van Beroep is het daarmee eens. De uitspraak kan gevolgen hebben voor vijfhonderd politiemensen die in ongeveer dezelfde situatie verkeren als de politieman die het proefproces aanspande.

De zaak
Als gevolg van fiscale wetgeving konden bestaande vutregelingen na 1 januari 2006 niet langer worden voortgezet. Ter vervanging daarvan is in het Akkoord Arbeidsvoorwaarden sector politie 2005-2007 ten behoeve van de levensloopregeling door de werkgever aan de politieambtenaar een drietal bijdragen beschikbaar gesteld. Tussen de politievakorganisaties en het UWV is correspondentie gevoerd over de situatie van een gedeeltelijk herplaatste en gedeeltelijk arbeidsongeschikte politieambtenaar die deze bijdragen stort op een geblokkeerde levenslooprekening. Het UWV stelt zich op het standpunt dat de bijdragen moeten worden verrekend met de WAO-uitkering.

Rechtbank Almelo
De rechtbank Almelo oordeelde dat door de fiscale wijziging per 1 januari 2006 een scheve verhouding was ontstaan in de situatie van betrokkene in vergelijking met een na 1 januari 2006 arbeidsongeschikt geworden politieambtenaar. Bij de vaststelling van de WAO-uitkering was destijds geen rekening gehouden met de betaalde premies voor de vervroegde uittredingsregeling, terwijl de aan betrokkene na 1 januari 2006 betaalde toelagen (bijdragen) wel als inkomsten uit arbeid gelden. Volgens de rechtbank diende die scheve verhouding op basis van een redelijke uitleg van de arbeidsongeschiktheidswetgeving te worden opgelost.

Centrale Raad van Beroep
Er is volgens de Centrale Raad van Beroep geen reden om bij de genoemde verrekening met de voornoemde scheve verhouding rekening te houden op basis van de door de rechtbank voorgestane redelijke uitleg. Daarvoor zag de Centrale Raad van Beroep te minder reden omdat uit beantwoording van Kamervragen op 19 december 2006 en een brief aan de Tweede Kamer van 8 juli 2008 valt af te leiden dat deze problematiek onder ogen is gezien, maar niet heeft geleid tot het treffen door de wetgever van een specifieke regeling.

De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van betrokkene tegen het besluit op bezwaar waarbij de verrekening werd gehandhaafd ongegrond.

Bron: BNR, 18-08-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

18 aug 2010

Laatst gewijzigd

18 aug 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1