Het hypotheekbedrijf van Nationale-Nederlanden heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een fors aandeel verloren op de Nederlandse hypotheekmarkt. ING Bank heeft zijn aandeel juist fors uitgebreid.
Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster die op een rij zijn gezet door onderzoeksbureau IG&H. ING bevestigt de cijfers. Nationale-Nederlanden duikelt in de top tien van de vijfde naar de negende plaats. De ontwikkeling is frappant omdat ING Groep bezig is de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden af te splitsen en te verkopen.
ING Bank heeft volgens IG&H als hypotheekverstrekker in het eerste halfjaar de grootste winst geboekt qua marktaandeel. De bank won ruim 2 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het marktaandeel is daarmee uitgekomen op 16,5%. Het marktaandeel van Nationale-Nederlanden is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met meer dan de helft afgenomen, aldus IG&H. Nationale-Nederlanden verloor circa 2 procentpunt, zo bevestigt de verzekeraar, waarmee het marktaandeel is uitgekomen op iets meer dan 2%.
De teruggang heeft volgens een woordvoerder van Nationale-Nederlanden niets te maken met de aanstaande splitsing en verkoop van de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden. Volgens de woordvoerder introduceerde Nationale-Nederlanden eind 2008 'als een van de eersten' een hypotheek gekoppeld aan een bankspaarproduct. Deze hypotheek vond zo veel aftrek dat het marktaandeel ruimschoots verdubbelde. Inmiddels verkopen meer instellingen een dergelijke hypotheek, aldus de woordvoerder, waardoor het marktaandeel weer terugloopt.
Uit de hypotheekupdate van IG&H blijkt dat de totale hypotheekomzet over het eerste halfjaar uitkwam op ruim 30 miljard euro. In dezelfde periode van 2009 was dat nog fractioneel hoger. In het tweede kwartaal van 2010 is de hypotheekomzet wel iets gestegen van 16,3 miljard euro naar 16,5 miljard euro. Het aantal verkochte hypotheken daalde wel van 67.000 naar 64.000, in vergelijking met dezelfde periode van 2009.
Rabobank heeft op de hypotheekmarkt een marktaandeel van ongeveer 25 procent. De bank wordt gevolgd door ING Bank en ABN Amro. De vierde plaats is voor ABN Amro-dochter Florius, die vorig jaar nog op de zesde plaats te vinden was. Het marktaandeel van Florius steeg met 20 procent. SNS Bank klom van de negende naar de zesde plaats. Na jaren van terugval wist de Bank of Scotland wat op te veren en het marktaandeel richting 1 procent op te bouwen. Het marktaandeel van online hypotheekadviseurs als MoneYou blijft bescheiden. Consumenten verkiezen persoonlijk advies boven het online afsluiten van een hypotheek.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.