MijnFintool

Nieuws

Tweede Kamer kritisch over de DNB en Wellink

De Tweede Kamer is kritisch over de DNB en positie van DNB-president Nout Wellink naar aanleiding van het onderzoek van de commissie-Scheltema naar de ondergang van de DSB-bank.Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer moet Wellink met een goed verhaal komen over de aanpak van de cultuuromslag bij DNB anders vinden zij het verstandiger dat hij vertrekt.

 

"De conclusies zijn niet mals en voor DNB ronduit bikkelhard", zegt VVD-kamerlid Frans Weekers in het Financieele Dagblad. "We willen een assertieve toezichthouder, niet eentje die risicomijdend gedrag vertoont. Daarom moet zijn aansprakelijkheid worden beperkt. Er moet meer gereedschap in de kist van de toezichthouder. Wellink moet de conclusies van het rapport niet gaan relativeren maar zeggen dat hij is geschrokken en dat hij aan de slag gaat. Ook zijn plan van aanpak voor de cultuuromslag is essentieel voor het vertrouwen in de toekomst van de toezichthouder." Vandaag wordt Wellink gehoord door de Tweede Kamer. 

 
PvdA-kamerlid Ed Groot wil van minister De Jager van Financiën weten of de zittende DNB-directie de juiste is om die cultuuromslag teweeg te brengen. "DNB toont een tweeslachtige aanpak. Daar ga ik hem enkele vragen over stellen. Wij zijn nog niet zover dat we geen derde termijn voor Wellink willen, zoals GroenLinks, maar we zijn wel sceptisch of die cultuuromslag gaat lukken." CDA-kamerlid Elly Blanksma vindt dat DNB 'ernstig is tekortgeschoten in het toezicht op DSB'. "DNB blaft wel maar bijt niet. Krachtig optreden was wenselijk en noodzakelijk geweest. Dit moet consequenties hebben. Er is een culuuromslag nodig. Wellink zal ons moeten overtuigen dat die cultuurverandering er komt en dat de effectiviteit van het toezicht beter moet. Dit mag niet nog eens gebeuren."
 
Minister De Jager van Financiën wil een plan van aanpak van DNB hoe de cultuur van de centrale bank kan worden veranderd. Ook moet de interne controle bij DNB beter. De raad van commissarissen moet uitgebreider toezichthouden op de directie. Het toezicht moet periodiek worden geèvalueerd door onafhankelijke derden, bijvoorbeeld door het IMF
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 30-06-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

30 jun 2010

Laatst gewijzigd

30 jun 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1