MijnFintool

Nieuws

De Nederlandsche Bank faalde bij DSB

De Nederlandsche Bank is ernstig tekort geschoten als toezichthouder bij DSB, de bank van Dirk Scheringa die vorig jaar november failliet ging. DNB heeft in 2005 te gemakkelijk een bankvergunning afgegeven aan DSB en vervolgens is de toezichthouder 'te geduldig geweest en heeft zij te weinig haar tanden laten zien' tegenover DSB, aldus de Commissie-Scheltema, die vandaag haar langverwachte rapport presenteerde.

 

Volgens de commissie ligt de kern van de problemen wel bij DSB. De bank van Dirk Scheringa werd eenzijdig en niet al te professioneel geleid. Van een stelsel van checks and balances was volgens Scheltema geen sprake. Scheringa had alleen een commerciële invalshoek en miste deskundigheid op bancair gebied.

 
De Nederlandsche Bank heeft echter de gebreken bij DSB onvoldoende onderkend, toen het bedrijf eind 2005 een bankvergunning aanvroeg en ook verkreeg. 'Hoewel de bank toen financieel gezond was, waren er zodanige tekortkomingen in de leiding en de organisatie van DSB Bank dat het verlenen van een vergunning een te groot risico inhield', stelt de commissie. 'Aan de eisen die de wet in dit opzicht stelt was dan ook onvoldoende voldaan: DNB had op deze punten meer moeten verlangen.' Vervolgens waren er in de jaren na de vergunningverstrekking nog voldoende mogelijkheden om in te grijpen. Maar pas in de zomer van 2009 bereidde DNB een actie voor om zaken daadwerkelijk te verbeteren. Voordat het zover was kwam de oproep van Pieter Lakeman om geld weg te halen bij de bank, waarop al snel het faillissement volgde. De commissie stelt dat als Lakeman dit niet had gedaan, een faillissement wellicht voorkomen had kunnen worden.
 
'AFM wel adequaat'
Volgens de commissie heeft de Autoriteit Financiële Markten wel adequaat toezicht gehouden op DSB. Deze instantie waarschuwde snel tegen de voor sommige klanten uiterst kostbare koopsompolissen, waarmee de hypotheekadviseurs van DSB op een agressieve manier de markt bewerkten. Ook toenmalig minister Wouter Bos van Financiën heeft de juiste keuze gemaakt in de periode vlak voor het faillissement. De commissie vindt het gerechtvaardigd dat hij niet wilde voldoen aan de door de banken voorgestelde bijdragen om DSB te redden.
 
'Vertrouwen in DNB'
Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt in een reactie op het rapport over het faillissement van DSB Bank.'alle vertrouwen' te hebben in DNB. "De ondergang van de bank was de eigen verantwoordelijkheid van DSB", aldus De Jager. De AFM laat weten het eens te zijn met de conclusies van de commissie-Scheltema over het toezicht van de organisatie op DSB Bank. "Als toezichthouder op belangen van consumenten en beleggers hecht de AFM grote betekenis aan de uitkomsten van het rapport van de commissie", aldus de AFM.
 
Het rapport van de commissie-Scheltema is hier in te zien (pdf).
 
Bron: FD/ANP/MinFin, 29-06-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 jun 2010

Laatst gewijzigd

29 jun 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1