MijnFintool

Nieuws

D&O: AFM-boete betalingsbeschermer belangrijk signaal voor adviseur

Bureau D&O bespreekt in zijn nieuwsbrief de bestuurlijke boete die de AFM oplegde aan een financieel dienstverlener en de lessen die daaruit te trekken zijn. De boete betrof het niet correct volgen van het wettelijk adviestraject bij een betalingsbeschermer. Volgens D&O maakt de uitspraak duidelijk dat een betalingsbeschermer geen “meeneemproduct” is en wel ee volwaardig adviestraject rechtvaardigt.

Op 28 mei 2010 heeft de AFM aan een financieel dienstverlener een bestuurlijke boete van € 6.000,- opgelegd in verband met het onvoldoende volgen van het adviestraject bij een betalingsbeschermer. D&O: "In deze casus heeft de financieel dienstverlener gekozen voor een procedure waarbij de werkgever het klantprofiel maakt, en dus niet de feitelijke adviseur die de klant gesproken heeft. De adviseur maakt na het gesprek met de klant een bezoekrapport. De werkgever maakt op basis van dit bezoekrapport vervolgens een klantprofiel. Het bezoekrapport wordt vernietigd, de klant krijgt geen kopie van het klantprofiel en bij de klant wordt niet geïnventariseerd of de informatie in het klantprofiel correct is. Vervolgens blijkt dat de werkgever in vrijwel elk dossier werkt met standaard teksten. De AFM komt hierop tot het volgende oordeel: Door het gebruik van standaard teksten en het ontbreken van aantekeningen van de adviseurs in het klantprofiel of gespreksverslagen van adviesgesprekken, waaruit de specifieke situatie en wensen van de consument zouden kunnen worden herleid, kan niet worden afgeleid dat de financieel dienstverlener voldoende informatie heeft ingewonnen over de financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid van de consument. Hiermee overtreedt de financieel dienstverlener artikel 4.23 Wft."

 
D&O trekt in zijn nieuwsbrief uit de zaak de volgende conclusie: "Bij zowel een consumptief als een hypothecair krediet dient de adviseur altijd aandacht te besteden aan wat calamiteiten als overlijden, werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid voor gevolgen kunnen hebben om de verplichtingen uit de lening na te komen. Indien de adviseur een betalingsbeschermer wil adviseren dan zal hij op meerdere punten degelijke analyses en berekeningen moeten maken om vast te stellen voor welke periode, tegen welke verzekerde bedragen en voor welke risico’s dekking past bij de feitelijke behoeften en wensen van de consument. Opnieuw is in deze casus gebleken dat het werken met standaard vragen en antwoordmogelijkheden, het aanzienlijke risico meebrengt dat onvoldoende de feitelijke situatie van de klant in kaart wordt gebracht. Ook uit deze boeteoplegging blijkt weer dat financieel dienstverleners nog te vaak het belang van een goede archivering van de gegevens die in het adviestraject zijn verzameld, onvoldoende onderkennen. Tot slot kan vastgesteld worden dat deze boeteoplegging klip en klaar duidelijk maakt dat een betalingsbeschermer een financieel product is dat een volwaardig adviestraject moet doorlopen voordat het aan de consument kan worden aanbevolen. De gedachte die nog veel leeft dat een betalingsbeschermer een “meeneemproduct” is, wordt met boeteoplegging nog eens als onjuist gekenschetst."
 
Bron: D&O, 17-06-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

18 jun 2010

Laatst gewijzigd

18 jun 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1