De Bank of Scotland (niet te verwarren met de Royal Bank of Scotland) gaat in Nederland spaargeld ophalen, maar maakt geen gebruik van het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Bij een eventueel faillissement moeten spaarders bij de Britse centrale bank aankloppen om hun geld terug te krijgen. De Britse garantie is op dit moment minder ruim dan de Nederlandse dekking. Waar in Nederland maximaal 100 duizend euro wordt vergoed, biedt de Bank of Scotland maximaal 50 duizend euro. De spaarders lopen bij Bank of Scotland bovendien een wisselkoersrisico. Officieel bedraagt de dekking 50 duizend pond. Als echter de koers van het pond na inleg van het spaargeld zou dalen, krijgen de spaarders in euro’s minder geld uitgekeerd.
Om toch te voldoen aan de Europese richtlijn die bepaalt dat landen minimaal 50 duizend euro moeten garanderen, zal Bank of Scotland bij een sterke devaluatie van het pond wel 50 duizend euro uitkeren.
Bank of Scotland maakt onderdeel uit van het internationale concern Lloyds, dat in 2009 ontstond na een fusie van HBOS en Lloyds TSB. De Britse staat moest deze bank met een kapitaalinjectie van de ondergang redden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.