De overname van ABN Amro door een consortium van banken had voorkomen kunnen worden door de Nederlandse overheid en De Nederlandsche Bank (DNB). DNB en het ministerie van Financiën hadden kunnen besluiten om het consortium de verklaring van geen bezwaar voor de overname te weigeren, omdat de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel er door werd bedreigd. Ze hebben de ruimte voor een eigen afweging “weloverwogen kleiner gemaakt dan mogelijk was”, stelt de commissie in het rapport.
Toenmalig minister van Financiën Bos heeft de beslissing te veel aan DNB gelaten, stelt de commissie. Daarmee wilde hij de schijn van politieke bemoeienis en daarmee grote kritiek uit de rest van Europa voorkomen. Verder koerste het ministerie aan op een afgifte van deze verklaring.
DNB heeft door strenge voorwaarden te stellen “de gaatjes gedicht” die ze zelf wel zag, maar heeft ervan afgezien negatief te oordelen terwijl het op dat moment wel kon. “Bijvoorbeeld omdat er vragen waren over de kapitaalkracht van Fortis, het gebrekkige boekenonderzoek dat was gedaan en omdat ten tijde van de overname de financiële crisis al was aangebroken”, zei de commissievoorzitter.
Icesave
Bij Icesave vindt de commissie dat DNB strengere voorwaarden aan de IJslandse moederbank Landsbanki had moeten opleggen, voordat deze tot de Nederlandse markt werd toegelaten. DNB heeft de mogelijkheden die de wet daartoe biedt niet gebruikt. Ook had DNB een zogenoemde aanwijzing kunnen geven aan Icesave om te stoppen met het ophalen van spaargeld in Nederland. “Een pro-actiever beleid van DNB was mogelijk geweest”, aldus De Wit.
De commissie velt geen oordelen. Dat hoort toe aan de Tweede Kamer.
Bronnen: NRC / FD, 11-05-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99