Samen met LTO Nederland presenteerden VNO-NCW en MKB-Nederland donderdagochtend hun toekomstvisie op de economische keuzes waar Nederland de komende jaren voor staat. Nadruk ligt daarbij op kiezen voor sectoren waar Nederland al sterk in is, wegnemen van hinderende regels en kiezen voor toponderwijs.
Zo kan Nederland zich positioneren in een globaliserende wereld. Aanpassingen in het ontslagrecht zijn volgens de werkgevers nodig om de vergrijzing op de arbeidsmarkt op te vangen, waardoor over enkele jaren een groot tekort aan personeel dreigt te ontstaan.
Werknemers moeten worden uitgedaagd langer te werken (AOW en grotere deeltijdbanen) en bij een eventueel ontslag zo snel mogelijk aan een nieuwe baan zien te komen, eventueel met hulp van de oude werkgever of bij kleinere bedrijven met hulp van re-integratiebureaus. De honderden miljoenen die nu aan deze re-integratie worden besteed, worden ook in de onderhandelingen meegenomen, evenals de scholingsgelden.
Er wordt gedacht aan een mobiliteitsbonus voor met name oudere mensen die bereid zijn over te stappen naar een nieuwe werkgever. In ruil daarvoor wordt de ontslagvergoeding beperkt tot maximaal zes maanden salaris en de duur van de WW tot een jaar. Bij ontslag valt er volgens de werkgevers te praten over het doorbetalen van het loon voor een of meer maanden en ze zijn ook bereid hun verantwoordelijkheid te nemen bij scholing en omscholing.
VNO-voorzitter Bernard Wientjes: ‘We willen veel meer onze verantwoordelijkheid realiseren om mensen van werk naar werk te helpen. We accepteren de verantwoordelijkheid daarvoor, en de scholing die daarbij hoort. We willen enerzijds meer flexibiliteit, anderzijds nemen we verantwoordelijkheid. In de hele discussie over ontslagrecht zullen we nooit zeggen dat we een systeem van ‘fire and hire’ willen. Omdat we allemaal ouder worden, moeten we wel regelen dat ook oudere mensen naar een andere baan kunnen overstappen. Nu is er eigenlijk een immobiliteitsbonus: als je boven de 50 bent en je hebt 20 jaar ergens gewerkt, dat is de ontslagvergoeding bijna een verworven recht. Wij willen juist een mobiliteitsbonus. Die wordt betaald aan iemand die na zoveel dienstjaren vertrekt en een risico loopt bij een nieuwe werkgever. Die geef je een bonus mee in plaats van een ontslagvergoeding. Een werk-naar-werk-bonus. Een week per gewerkt jaar of een dag per jaar. Daar kun je allemaal over praten. De preventieve toets voor ontslag moeten we afschaffen, maar een werknemer moet natuurlijk altijd naar de rechter kunnen.’
De ondernemersorganisaties willen nog dit jaar een akkoord met de vakcentrales FNV, CNV en MHP en het nieuwe kabinet over aanpassingen in het ontslagrecht.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.