MijnFintool

Nieuws

Compensatie pensioenpolissen afgesproken

Verzekeraars gaan minstens honderdduizend mensen met een pensioenpolis waarin te hoge kosten zijn berekend,compenseren. Het Verbond van Verzekeraars maakte gisteren bekend dat er voor de compensatieregeling ongeveer 200 miljoen euro wordt uitgetrokken. De reacties op de compensatieregeling zijn niet erg positief

 

In zijn persbericht zegt het verbond: "Er is een goede oplossing bereikt voor het kostenvraagstuk dat zich voordoet in een beperkt deel van de pensioencontracten met beleggingsmogelijkheid, de zogeheten beschikbare premieregelingen (BPR)"

 
Het vaststellen van een kostennorm voor het verleden is volgens het verbond goed nieuws voor de betrokken deelnemers in deze regelingen, die nu tegen betere voorwaarden pensioen kunnen opbouwen. De toetsnorm maximeert de kosten voor bestaande contracten op 1,5 procent van het belegd vermogen en 9,5 procent van de premie. De ombudsman heeft de norm als adequaatbeoordeeld en stelt vast dat 'toepassing van de norm leidt tot een evenredige verdeling van kosten over de verschillende categorieën deelnemers'. De regeling biedt, aldus de ombudsman, een bij deze contracten 'passende hoogte en methodiek voor kosteninhouding'.
 
Met inbegrip van inactieven, aanvullende contracten, waardeoverdrachten en gepensioneerden zijn er tot dusverre in totaal 1,5 miljoen BPR-contracten gesloten voor naar schatting 750.000 werknemers. Van dit aantal contracten komt circa vijftien procent voor correctie in aanmerking. Met deze herberekening wordt voor de deelnemers circa zeshonderd miljoen euro aan extra pensioen opgebouwd. De contante waarde ligt in de orde van grootte van tweehonderd miljoen euro. Alle categorieën deelnemers kunnen voor compensatie in aanmerking komen. De toetsnorm geldt uitdrukkelijk niet voor nieuwe contracten, aangezien daar volledige kostentransparantie is geregeld. Maatschappijen die de norm toepassen, worden geacht de betrokken deelnemers actief te benaderen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat zijn leden hun beleggingspensioenen zullen toetsen aan de norm.
 
Deskundige Kapé Breukelaar van Capital Consult noemt de regeling in De Financiële Telegraaf ronduit een lachertje. "Als je het doorrekent over een periode van 30 jaar dan gaat met dit voorstel nog altijd van de inleg ruim 31% op aan kosten. Dat is nog altijd heel veel. We hebben het hier wel over mensen die straks willen gaan genieten van hun pensioen, zij houden straks nauwelijks wat over."
 
SNS Reaal heeft al aangekondigd dit jaar een voorziening van 25 miljoen euro te treffen voor beleggingspensioenen. Delta Lloyd verwacht hier de komende jaren ongeveer 40 miljoen euro voor uit te trekken. Het gaat bij de verzekeraar om vierduizend verzekerde regelingen.
 
Bron: Verzekeraars, DFT, 24-03-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 mrt 2010

Laatst gewijzigd

24 mrt 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1