MijnFintool

Nieuws

Fiscus in ongelijk over mobieltje van de zaak

De Belastingdienst heeft werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, veel te hoog aangeslagen. Dat heeft de Hoge Raad volgens Het Financieele Dagblad beslist in een zaak die jaren heeft voortgesleept.

 

In de zaak gaat het om navorderingen, die de Belastingdienst heeft opgelegd voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons in de jaren tot 2007. Tot die tijd gold de regel dat 90% van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal 10% aan privégesprekken worden gevoerd met de mobiele telefoon van de zaak. Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De fiscus rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor euro 22,69 per maand in rekening. Dat leidde, inclusief brutering, tot forse naheffingen. Een onderneming met bijvoorbeeld 1000 werknemers met een mobiele telefoon van de zaak, moest per jaar euro 370.000 extra loonbelasting afdragen.

 
Het FD: "In een procedure aangespannen door Ernst & Young heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag van euro 22,69 per maand dat de fiscus in rekening bracht, veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad. De naheffingen van de Belastingdienst moeten ongeveer met twee derde worden verlaagd. Bedrijven die voorheen bezwaar hebben gemaakt tegen de naheffing, kunnen dus rekenen op een teruggave. Om hoeveel geld het in totaal gaat dat de fiscus niet kan innen, is niet duidelijk. De Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen naar het gerechtshof in Arnhem. Dat moet nog exact vaststellen wat de fiscus in rekening mag brengen voor deze 'oude gevallen'. Vanaf 2007 geldt een veel eenvoudigere regeling voor bedrijven. Die hoeven slechts aan te tonen dat minstens 10% van het gebruik van de mobiele telefoon een zakelijjke reden heeft."
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 15-03-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 mrt 2010

Laatst gewijzigd

15 mrt 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1