VNO-NCW reageerde daarmee op een expliciete uitnodiging van het kabinet in het wetsvoorstel over de AOW-leeftijdsverhoging. Het ministerie van Sociale Zaken vroeg de sociale partners in dit voorstel om afspraken te maken over verlaging van de pensioenopbouw. Het premiegeld, dat hierdoor vrijkomt, moet wel worden gestoken in de pensioensector.
Kabinetsbeleid
Als stok achter de deur wil het kabinet zelf ook de fiscale aftrekbaarheid van de pensioenpremies in 2020 beperken. Tevens wordt vanaf dat jaar in het fiscale kader voor aftrekbaarheid van de pensioenpremies niet meer uitgegaan van een pensioenopbouw tot 65, maar tot 67 jaar.
Garantie
Wientjes zegt met het voorstel aan de vakbonden de pensioenfondsen te willen versterken. Hij heeft de bonden gisteren een harde garantie gegeven dat de opbrengst van verlaging van de pensioenpremies niet in het bedrijfsleven blijft zitten. Eerder beschuldigde FNV-voorzitter Jongerius de werkgeversvoorzitter ervan dat de werkgevers zichzelf een 'cadeautje van 3 miljard euro' wilden geven door de premieverlaging. De werkgevers betalen circa twee derde van de pensioenpremies, de werknemers brengen een derde op. Hoeveel geld VNO-NCW in de pensioenfondsen wil steken en voor hoeveel jaren, daarover liet Wientjes zich gisteren niet uit.
Vakbeweging
De vakbeweging reageerde overigens niet onmiddellijk enthousiast over de toezegging van VNO-NCW. Jongerius vroeg de Tweede Kamer tijdens haar bijdrage in de hoorzitting om in de wet op te nemen dat de opbrengst van de lagere pensioenpremies daadwerkelijk naar de pensioenfondsen gaat. “Ik heb liever een garantie in de wet dan slechts een handreiking van Wientjes in de Tweede Kamer.”
Eigenlijk wil de vakbeweging de beperking van de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies door de Kamer uit het wetsvoorstel over de AOW laten schrappen. De FNV wees erop dat de vakbeweging zeer zeker bereid is mee te denken over de houdbaarheid van het pensioenstelsel. FNV-vice-voorzitter Gortzak: “Maar doordat Donner de fiscale aftrekbaarheid hoe dan ook wil beperken, wordt ons overleg over het stelsel verstoord en gegijzeld.” De FNV wil juist dat per sector kan worden bepaald hoe invulling wordt gegeven aan de pensioenopbouw.
Zware beroepen
De meeste arbeidsdeskundigen kraakten gisteren het kabinetsplan om de zware beroepen te ontzien bij de AOW-leeftijdsverhoging. Een definitie van het begrip ‘zwaar beroep’ is volgens hen onmogelijk te geven. Een ander criterium om bepaalde groepen toch eerder met pensioen te kunnen laten gaan is een inkomensgrens in de AOW. Onder die grens kan iedereen zonder korting op de AOW-uitkering er met 65 uit. Daarboven geldt: hoe hoger het jaarloon, hoe hoger de strafkorting. Maar volgens het Centraal Planbureau levert dit plan niet de beoogde besparing op van structureel 0,7 procent van het bruto binnenlands product.
Bron: FD, 21-01-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99