MijnFintool

Nieuws

Wie verstrekt 80 procent?

Het grote gissen is begonnen naar de zes partijen waarmee de AFM gesprekken heeft gevoerd in het kader van het zogenaamde ‘Project Koopsomverzekeringen’. Het FD meent drie namen te kennen.


SNS Reaal en dochter Cardif van BNP Paribas geven aan tot de onderzochte groep te horen. Meer details over de omvang van de verkopen en de betaalde provisies konden zij gisteren niet geven. Volgens ingewijden is ook Genworth onderzocht. De Britse verzekeraar geeft geen commentaar.

NVA-voorzitter Bob Veldhuis heeft de AFM gisteren opgeroepen de namen bekend te maken van de verzekeraars die “waanzinnige provisies” hebben uitbetaald en de intermediairbedrijven die dergelijke provisies hebben ontvangen. Hij zei dat bij de uitreiking van prijzen aan verzekeraars in het kader van het Performance-onderzoek. Veldhuis heeft zich geërgerd aan de berichtgeving over torenhoge provisies op koopsommen, die alle tussenpersonen in een kwaad daglicht stelt. “Laat de AFM de nummers 1, 2 en 3 van deze ‘gelegaliseerde diefstalprijzen’ bekendmaken. Dan kunnen wij ze op gepaste wijze eren: met een enkele reis uit de WFT-registers. Liefst een enkele reis naar het buitenland; Fidin zal de tickets wel betalen.” ASR-topman Jos Baeten sloot zich bij de oproep van Veldhuis aan. “We moeten deze partijen uit de markt stoten.”

Het Verbond van Verzekeraars stelde gisteren dat de markt van koopsompolissen een fractie is van de totale omvang van de verzekeringsmarkt. Grote verzekeraars als ING, Aegon en Delta Lloyd zijn niet door AFM ondervraagd, naar eigen zeggen omdat ze niet in deze markt actief zijn.

Topman Niek Hoek van Delta Lloyd gaf aan dat het maar om een ‘heel klein stukje’ van de markt gaat. “Waar wij nu bang voor zijn is dat de hele sector wordt zwart gemaakt. Bij levensverzekeringen is er geen sprake van dit soort provisies.”

“DSB is eigenlijk de Nederlandse pendant van subprime”, stelt Hoek. “Vooral lenen aan mensen die elders moeilijk een hypotheek krijgen, in combinatie met dure betalingsbeschermers. Het overgrote deel van de banken verstrekt niet op die basis hypotheken.”

Het Verbond stelde gisteren ook dat de verzekeringsbranche al in februari 2005 bij de politiek aan de bel trok over ongeoorloofde provisies bij financiële instellingen. Ze hebben toen het probleem te hebben aangekaart bij de toenmalige minister van Financiën, Gerrit Zalm.

Volgens het Verbond zijn slechts enkele spelers, waaronder DSB, actief op het gebied van de woonlastenbeschermers.

Bronnen: FD / DFT / Verbond, 16-10-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 okt 2009

Laatst gewijzigd

16 okt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1