De moeilijkheden begonnen ’s ochtends na een oproep van Pieter Lakeman, de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, in het programma ‘Goedemorgen Nederland’ aan spaarders bij DSB om hun geld van de bank te halen. Volgens de DSB werd de ‘storing’ veroorzaakt door hackers. Er zou geen sprake zijn geweest van een run op spaargeld.
Lakeman wil met zijn oproep een faillissement van DSB forceren. Volgens zouden de benadeelde hypotheekklanten van DSB daardoor sneller hun geld terugzien. “Ik heb meer vertrouwen in een curator dan in de eigenaar van DSB.”
Reacties
De uitlatingen van Lakeman leidden tot veel kritiek van de Nederlandsche Bank, Kamerleden en minister Bos van Financiën. De kwalificaties varieerden van ‘onverstandig’ tot ‘onverantwoordelijk’. In de tv-programma’s Nova en Pauw & Witteman mochten de bestuursleden Hans van Goor en Robin Linschoten uitgebreid hun zegje doen. Van Goor erkende dat DSB ‘in het verleden’ fouten had gemaakt bij de verstrekking van hypotheken. Hij sprak daar zijn spijt over uit. “Ik vind het heel jammer dat het zo gebeurd is”, zo zei hij over de praktijken die bij zijn bank plaatsvonden. “Met de wijsheid van 2009 zouden we het nu niet meer zo doen”, aldus de bestuurder.
De Nederlandsche Bank heeft in een verklaring op haar website gesteld dat DSB Bank “voldoet aan de eisen die aan de solvabiliteit en liquiditeit worden gesteld.”
Belang spaargeld
Het belang van spaargeld is sinds 2006 fors toegenomen voor de DSB Bank. Het bedrijf is niet beursgenoteerd en heeft geen reguliere obligatieleningen uitstaan. Om de groei van het hypotheek- en kredietbedrijf te financieren, leunde DSB de afgelopen drie jaar zwaar op spaargelden, die tegen relatief hoge wervingsrentes werden binnengehaald.
Eind 2006 had DSB Bank 1,6 miljard euro aan spaargelden op de balans staan. In 2007 verdubbelden de spaargelden naar 3,2 miljard euro, ofwel 41 procent van het balanstotaal. Vorig jaar liepen de spaargelden op naar 3,9 miljard euro. Daarmee werd de helft van DSB’s balans gefinancierd met spaargeld. Daarmee zit DSB Bank aan de hoge kant met het aandeel spaargelden en zou een bankrun, zoals Lakeman wil, fatale gevolgen hebben voor de bank.
Bronnen: FD / De redactie, 02-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99