Toenemend vertrouwen
Het vertrouwen van starters en koopwoningbezitters in de Nederlandse woningmarkt is terug op het niveau van een jaar geleden, voordat de crisis in Nederland uitbrak. De ING WoonIndex klom afgelopen kwartaal naar een stand van 95 punten, een toename van 4 punten ten opzichte van het eerste kwartaal. Ruim de helft van de koopwoningbezitters vindt de tijd nu gunstig om een woning te kopen en 29 procent voorziet stijgende huizenprijzen. Wel wordt het vertrouwen gedrukt door de verwachting over de eigen financiële situatie. Slechts 17 procent van de koopwoningbezitters verwacht hierin een verbetering.
Beperking hypotheekbedrag
De voorgestelde beperking van het te lenen hypotheekbedrag tot 100 procent van de executiewaarde belemmert vele starters tot het doen van een aankoop. Bijna drie kwart van de starters wil bij de aankoop van een woning de extra kosten volledig meefinancieren. Als de bijkomende kosten en eventuele verbouwing niet meegefinancierd kunnen worden, denkt ruim een kwart van de starters geen eigen woning meer te kunnen kopen. Bij ruim de helft leidt een dergelijke maatregel tot uitstel; zij zullen eerst gaan sparen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Een aanzienlijke groep gaat daarnaast op zoek naar leenalternatieven, via familie of vrienden of door een losse lening af te sluiten.
Woningbezitters
De huidige economische situatie baart een kleine groep koopwoningbezitters zorgen. Slechts 6 procent van de koopwoningbezitters acht de kans op werkloosheid hoog. Mocht men in inkomen achteruitgaan door bijvoorbeeld werkloosheid, dan vangt 41 procent dit op met het inkomen van de partner, uit eigen vermogen of door bij vrienden of familie aan te kloppen. Gemiddeld hebben huizenbezitters zo’n 22 procent van de waarde van hun woning in vermogen achter de hand.
Ruim een derde van de koopwoningbezitters zal als de ze de hypotheeklasten niet meer kan betalen de woning verkopen. Daarbij zou vier op de vijf liever zelf de woning verkopen dan dit via een executieveiling te laten doen. De meerderheid vertrouwt erop dat met de verkoop de hypotheek kan worden afgelost. Zes op de tien denkt na verkoop en aflossing van de hypotheek geld over te houden. Gemiddeld gaat het daarbij om een bedrag hoger dan 40.000 euro. Een op de vier huiseigenaren verwacht met de verkoop precies de hypotheek te kunnen aflossen en 13 procent verwacht met een schuld van gemiddeld 26.500 euro te blijven zitten.
Bron: ING, 25-08-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99