Voor wat betreft adviseurs en bemiddelaars geldt dat de tarieven tussen de 10 en 22 procent zijn gestegen. Bij toepassing van de gebruikelijke berekeningswijze zouden zij hoger zijn uitgevallen. Het ministerie van Financiën heeft echter besloten om een deel van het exploitatietekort over 2008 niet bij de vaststelling van de tarieven voor 2009 te betrekken. Het betreft het tekort dat is ontstaan door heffingen die in het verleden zijn opgelegd en waarvan de gelden (nog) niet zijn ontvangen.
Het jaar 2008 is afgesloten met een exploitatietekort van 6,25 miljoen euro waarvan 2,81 miljoen is voortgekomen uit oninbare vorderingen. Mede gelet op de bijzondere ontwikkelingen binnen deze categorie, is besloten het bedrag van de oninbare vorderingen niet bij de berekening van de tarieven voor het doorlopend toezicht 2009 te betrekken. Voor zover het daarbij gaat om vorderingen op instellingen die niet (meer) over een vergunning beschikken, zal de financiering vanuit een overheidsbijdrage geschieden. Daarbij gaat het om een bedrag van 1,81 miljoen euro. Het restant van 1 miljoen euro blijft vooralsnog op de balans van de AFM staan.
Adviseurs en bemiddelaars die deelnemer zijn van de StFD en/of deelnemer zijn van DSI komen in aanmerking voor een lager tarief en/of een korting. De DSI korting wordt in 2009 voor de eerste keer verleend. Zij geldt uitsluitend voor adviseurs en bemiddelaars waarvan elke feitelijk leidinggevende afzonderlijk voldoet aan de eisen van DSI. Om voor het lagere tarief en/of de korting in aanmerking te komen dient de adviseur of bemiddelaar per 1 juli 2009 deelnemer te zijn van StFD en/of DSI. Hierop zijn de volgende uitzonderingen mogelijk:
Bron: AFM, 17-07-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99