Uit deze nieuwe taxaties blijkt dat er een verschil van tienduizenden euro's zit tussen de executiewaarde van de panden en de hoogte van de verstrekte hypotheek. Volgens de Stichting Hypotheekleed, dat een steekproef hield onder 700 gedupeerden, zit er gemiddeld een gat van 74.000 euro tussen de executiewaarde van de onderpanden en de DSB-financiering. Bovendien blijkt uit deze steekproef dat DSB gemiddeld tot 146 procent van de executiewaarde verstrekt, terwijl 125 procent doorgaans als maximum zou gelden.
DSB Bestuurslid Hans van Goor zegt in een reactie dat er slechts 0,1 procent van de financieringen wordt afgeschreven. Hij zei geen zevenhonderd, maar een honderdtal klachten te hebben doorgekregen van de Stichting Hyptheekleed. In 80 procent van die gevallen bleek het niet te gaan om een betalingsachterstand en 10 procent zei niet te weten hoe de naam op de lijst is terechtgekomen. Als mensen in de problemen komen, is DSB volgens Van Goor bereid te zoeken naar een individuele oplossing.
Pieter Lakeman wil samen met de Stichting Hypotheekleed een massaclaim indienen tegen DSB. De schadeclaim zou kunnen oplopen tot twee miljard euro, terwijl het eigen vermogen van de bank tweehonderd miljoen bedraagt, aldus Lakeman in Nova.
Bron: ANP, 22-06-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99