In maart 2025 is het aantal werklozen gestegen naar 395 duizend. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 7 duizend werklozen per maand bij. Hiermee kwam het werkloosheidspercentage in maart uit op 3,9.
Minister Van Hijum informeert over 2 punten op het terrein van de hybride markt voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA).
Het onderzoeksrapport bouwt voort op twee eerdere onderzoeken naar het hybride stelsel uit 2018 en 2020.
Terwijl het in de periode 2020-2024 waarschijnlijk in tienduizenden gevallen misging bij het berekenen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA), kreeg het UWV daar nauwelijks signalen van.
Het was al eerder aangekondigd en ook weer uitgesteld. Maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: het lage-inkomensvoordeel (afgekort tot LIV) voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025. Het maakt deel uit van de wijziging van de Wet Tegemoetkoming Loondomein WTL). Deze wet is ingevoerd per 1 januari 2017 en heeft als doel om het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om mensen die in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt zitten, in dienst te nemen.
De Wet Arbeidsmarkt in beweging (WAB) is in 2020 in werking getreden. Doel van die wet is om de tweedeling tussen mensen die goed kunnen meekomen in de huidige arbeidsmarkt, ten opzichte van mensen die moeilijk kunnen meekomen, tegen te gaan, dan wel te verkleinen. Per 1 januari 2025 komt er een aanpassing in de WW-premie teneinde het doel te bevorderen. Daarover gaat dit artikel.
De berekening van het dagloon in de referteperiode voor een uitkering uit de Werkloosheidswet (WW), is in sommige gevallen anders dan die voor de berekening van het dagloon bij de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Dit is al enige tijd het geval. En aangezien de uiteindelijke hoogte van de uitkering daarvan afhankelijk is, rees de vraag of dit redelijk is. Of wellicht zelfs discriminerend. Dit was de inzet van een geschil waarover de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zich moest buigen.
In de afgelopen jaren maakte het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), jaarlijks rond medio september de nieuwe premies voor de Werkhervattingskas (Whk) bekend voor het volgende jaar. De Whk bestaat uit de premie voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). En dan ontstond er soms een race tegen de klok omdat je uiterlijk 1 oktober aan de Belastingdienst kenbaar diende te maken, dat je wilde overstappen naar eigenrisicodrager of dat je juist wilde terugkeren naar het publieke bestel. Door vanaf 2024 de premiepercentages eerder te publiceren, is dit veranderd. Er is meer tijd om deze afweging te maken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.