Staatssecretaris Van Oostenbruggen stuurde de Tweede Kamer het rapport Evaluatie gebruikelijkloonregeling: Draagt de dga zijn steentje bij?
De gebruikelijkloonregeling is deels doeltreffend en doelmatig. Het merendeel van de dga’s neemt een gebruikelijk loon in aanmerking dat past bij de wettelijke vereisten.
Een aanmerkelijkbelanghouder bezit minimaal vijf procent van de aandelen van een besloten of naamloze vennootschap
Rond de wettelijke norm van 51.000 euro van 2023blijkt dat een aanzienlijk deel (ongeveer veertig procent) van de dga’s onder de ondergrens zit. Driekwart van de dga’s met een loon onder de ondergrens werkt in deeltijd. Dit omvangrijke aandeel deeltijders valt deels te verklaren omdat zij elders werkzaamheden verrichten.
Bij dga’s waarvoor dit niet geldt is er waarschijnlijk sprake van strategisch gedrag, de wens om discussie met de belastingdienst te voorkomen of onwetendheid over de werking van de regeling.
Dga’s kiezen naar gelang hun voorkeuren en afhankelijk van de bedrijfsprestaties uit verschillende inkomstenstromen. Vanuit de gebruikelijkloonregeling is een dga verplicht een loon in aanmerking te nemen. Daarnaast kan een dga lenen uit de bv of dividend uitkeren om privé over middelen uit het bedrijf te beschikken.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99