In het regeerprogramma is opgenomen dat in de toekomst ook broers en zussen aanspraak kunnen maken op vergoeding van affectieschade. Het wetsvoorstel dat dit regelt gaat naar verwachting eind 2025 in consultatie en strookt met de uitkomsten van de evaluatie.
De prijsontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn aanleiding de bedragen van de vergoeding te verhogen. Sinds de invoering van de wet in 2019 is dat niet gebeurd. Het gaat om een verhoging van ongeveer 12,5%. Daarmee wordt de minimale vergoeding € 14.000 en de maximale vergoeding gaat naar € 22.500. Ook zal bij verzekeraars en het CJIB, die betrokken zijn bij het aanbieden van de vergoeding, aandacht worden gevraagd voor een betere informatievoorziening en een meer persoonlijke en empathische manier van afhandelen. Door oog te hebben voor de impact van gebeurtenissen kan een bijdrage worden geleverd aan het gevoel van erkenning en daarmee aan herstel van het leed dat mensen ervaren.
De partner van het slachtoffer, de kinderen en ouders, of zij die een vergelijkbare relatie hebben met het slachtoffer, komen in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. Hierbij worden gestandaardiseerde vergoedingen gebruikt om pijnlijke en langdurige discussies te voorkomen over de band met het slachtoffer, de mate van leed en de vraag wat een gepast bedrag aan schadevergoeding zou zijn.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99