Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
17 okt 2022 Nieuws

Nagenoeg gelijke polissen

Minister Kuipers stuurde zijn reactie op een motie over nagenoeg gelijke polissen aan de Tweede Kamer.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Nagenoeg gelijke polissen (“tweelingpolissen’’) maken het voor een verzekerde onnodig ingewikkeld om een zorgverzekering te kiezen.

De NZa heeft het voornemen om de informatieverplichtingen voor zorgverzekeraars die gelden ten aanzien van ‘’tweelingpolissen’’ aan te scherpen. Dat betekent dat het voor verzekerden beter inzichtelijk wordt wanneer er een vergelijkbare polis is. Dat gebeurt op de volgende wijze.

Het huidige artikel 7 van de ‘Regeling informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten’ (TH/NR-022) schrijft voor dat een zorgverzekeraar de modelovereenkomsten (polissen), die voor wat betreft de te verzekeren prestaties en de keuzemogelijkheden tussen zorgaanbieders (nagenoeg) gelijk zijn aan elkaar, maar op andere punten van elkaar verschillen, opneemt in een overzicht. In dit overzicht, dat het aanbod van het hele concern omvat waartoe de zorgverzekeraar behoort, worden de verschillen in deze polissen benoemd.

Informatie

Deze informatieverplichting zal door de NZa per 1 april 2023 worden aangescherpt.

Een zorgverzekeraar die bijvoorbeeld twee polissen aanbiedt die alleen beperkt verschillen in het vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg of weinig verschil kennen in het aantal gecontracteerde zorgaanbieders, zal vanaf 1 april 2023 verzekerden er dus in hetzelfde overzicht op moeten wijzen dat er een alternatief is.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Regeling informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten

Heldere informatie over de inhoud, de kwaliteit en de prijs van zorg is belangrijk voor een goede zorginkoop door ziektekostenverzekeraars en voor het keuzeproces van verzekerden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet erop toe dat ziektekostenverzekeraars deze informatie verstrekken.

Keuzeproces van verzekerden

Minister Kuipers informeerde de Tweede Kamer over overstapseizoen 2021-2022 en het keuzeproces van verzekerden. Ook gaf hij antwoord op Kamervragen over het bericht dat steeds meer zorgverzekeraars tweelingpolissen aanbieden.

Kamervragen tweelingpolissen zorgverzekeraars

Minister Kuipers gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat steeds meer zorgverzekeraars tweelingpolissen aanbieden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 okt 2022

Laatst gewijzigd

17 okt 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.