MijnFintool

Nieuws

Regeling aansprakelijkheid kernongevallen

Deze regeling bepaalt de bedragen waarvoor exploitanten van kerninstallaties aansprakelijk zijn in afwijking van het uitgangspunt in de Wet aansprakelijkheid kernongevallen (hierna: de wet) dat de exploitanten in beginsel aansprakelijk zijn voor een maximumbedrag van € 1,2 miljard (artikel 5 eerste lid, van de wet).

Lager maximum

Alleen voor de kerncentrale Borssele staat echter vast dat een kernongeval aldaar een schade van € 1,2 miljard kan veroorzaken. Voor kerninstallaties waarvan de aard van desbetreffende kerninstallatie of de te verwachten gevolgen van een kernongeval dat rechtvaardigen, kan een lager bedrag van aansprakelijk worden vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld geval voor reactoren waar radioactieve isotopen worden geproduceerd voor de bestrijding van kanker. Deze regeling strekt ertoe die lagere bedragen van aansprakelijkheid voor een aantal exploitanten van in Nederland gelegen kerninstallatie vast te stellen.
Voorts wordt de aansprakelijkheid bij vervoer van nucleaire stoffen vastgesteld.

Beschikking

Thans vindt deze vaststelling plaats op basis van een aan de exploitant van de betreffende kerninstallatie gerichte beschikking. Artikel 5, tweede lid, van de gewijzigde wet, die per 1 januari 2022 in werking treedt, schrijft voor dat dit bij ministeriële regeling plaatsvindt. Wat voorheen op basis van beschikkingen was geregeld, wordt thans dus op basis van een ministeriële regeling geregeld.

Schattingen

De hoogtes van de bedragen die in de regeling zijn opgenomen zijn gebaseerd op schattingen die de exploitanten van de betreffende kerninstallaties hebben laten maken. De deugdelijkheid daarvan is beoordeeld door de Minister van Financiën en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Vanaf de inwerkingtreding van deze regeling zal een beleid worden toegepast, waarbij de eenmaal vastgestelde bedragen zullen worden aangepast als dat nodig is. Dit zal enerzijds geschieden door een vijfjaarlijkse indexering en anderzijds door rekening te houden met nieuwe inzichten in het betreffende risico en de aansprakelijkheidslimieten te bezien die in andere landen van toepassing zijn bij vergelijkbare installaties.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 dec 2021

Laatst gewijzigd

10 dec 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1