Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 nov 2021 Nieuws

Rentemiddeling en zorgplicht

De consument klaagt erover dat de bank haar niet voldoende heeft geïnformeerd over de voor- en nadelen van rentemiddeling. Bij een klantvriendelijke houding van de bank hoort volgens de consument dat de bank wijst op verschillende opties of mogelijkheden bij het aanpassen van de rente van haar hypothecaire geldlening.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zo was het bij de eerste rentemiddeling waarschijnlijk voordeliger geweest om het einde van de rentevaste periode af te wachten, die op dat moment nog maar 14 maanden zou duren.

Door contact met de klantenservice op te nemen ging de consument er vanuit dat in haar belang zou worden gehandeld. Ze kan geen vragen stellen als zij niet bewust wordt gemaakt van het totale plaatje en alle consequenties van rentemiddeling. Als zij duidelijker was geïnformeerd had zij niet drie keer in een periode van vier jaar voor rentemiddeling gekozen en de daarmee gepaard gaande kosten (€ 225,- per keer) niet daaraan hoeven uitgeven.

Oordeel

De commissie komt tot de conclusie dat de bank in dit geval geen verwijtbaar handelen tegenover de consument kan worden toegerekend.
De bank heeft de consument van voldoende informatie voorzien en haar niet geadviseerd wat wel of niet te doen. De bank heeft nadrukkelijk duidelijk gemaakt dat zij geen advies geeft en niet controleert of de aanpassing aansluit bij de persoonlijke situatie van de consument. Slechts achteraf kan worden vastgesteld dat andere keuzes mogelijk tot een meer voordeliger positie zouden hebben geleid.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 nov 2021

Laatst gewijzigd

22 nov 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.