Ja, het provisieverbod kent een uitzondering voor relatiegeschenken van de aanbieder aan de adviseur/ bemiddelaar. Deze giften mogen echter gezamenlijk op jaarbasis niet meer bedragen dan 100 euro. Denk daarbij aan kleine geschenken die gebruikelijk zijn in het normale handelsverkeer, zoals kleine promotieartikelen of een fles wijn als kerstgeschenk aan het einde van het jaar. Ook op de relatie gerichte activiteiten, zoals golfclinics, wielertochten, uitnodigingen voor voetbalwedstrijden en paardenconcours worden gezien als relatiegeschenken. Adviseurs en/of bemiddelaars mogen deze activiteiten bijwonen, mits deze activiteiten gezamenlijk met de andere giften de jaarlijkse waardegrens van € 100 per financiële dienstverlener niet overstijgen.
Het provisieverbod kent een uitzondering voor betalingen aan adviseurs/ bemiddelaars en het ontvangen van niet-geldelijke beloning door adviseurs/bemiddelaars die 'noodzakelijk zijn voor het verlenen van de desbetreffende financiële dienst of de desbetreffende financiële dienst mogelijk maken'. Deze uitzondering moet beperkt opgevat worden.
Een aanbieder mag bijvoorbeeld een bijeenkomst verzorgen in het kader van productvoorlichting of systeemvoorlichting als dit voor de adviseurs en/of bemiddelaars of (onder)gevolmachtigde agenten noodzakelijk is voor het verlenen van de financiële dienst. Let op: een dergelijke bijeenkomst mag niet gepaard gaan met luxe extra’s die niet noodzakelijk zijn voor de kwaliteit van de opleiding op zich. Zo zal de locatie van de sessie in verhouding moeten zijn tot het doel, denk bijvoorbeeld aan een voor de doelgroep centraal gelegen locatie of een goed bereikbare vergaderlocatie. Tot slot zal de aankleding van de bijeenkomst het zakelijke karakter hiervan moeten onderstrepen. Wij verwachten van betrokken partijen dat zij bij het organiseren van en het deelnemen aan productinformatie-bijeenkomsten nadrukkelijk stil staan bij de vraag hoe het event zal worden gepercipieerd gelet op het doel van het provisieverbod.
De advies-/vergelijkingssoftware is een belangrijk hulpmiddel voor de zelfstandig adviseur in het dienstverleningsproces. Het gebruik van deze tools is onlosmakelijk verbonden met het adviseren over of bemiddelen in impactvolle producten. De betaling door aanbieders om opgenomen te worden in de advies-/vergelijkingssoftware kan de uitkomst van het advies beïnvloeden. De betaling brengt het risico van sturing met zich mee. De betaling is daarom in strijd met het doel en de strekking van het provisieverbod.
De aanbieder mag de softwareleverancier wel betalen voor andere diensten, zoals het bouwen van offerteprogrammatuur of een premieberekeningsmodule voor een product of voor het gebruik van de software door de aanbieder. Aan de betalingen van de aanbieder mogen echter geen voorwaarden zijn verbonden die tot sturing in de adviezen van de zelfstandig adviseur kunnen leiden.
Er zijn vijf randvoorwaarden opgesteld:
Ten aanzien van beheertools voor aflossingsvrije hypotheken zijn de voorwaarden nader uitgewerkt (zie onder bij downloads)
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99