Per eind februari werd duidelijk dat de examens voor energieadviseurs doorgang mogen vinden op besloten plaatsen. Hierdoor konden de fysieke examens op besloten plaatsen weer worden hervat per 1 maart dit jaar.
Dit heeft geresulteerd in een toename van bijna 400 adviseurs sinds 1 januari 2021. Daarmee zijn er per 1 april 2021 in totaal 900 energieadviseurs beschikbaar. Met het huidige aantal aanmeldingen voor zowel de online als de fysieke examens kunnen dat begin mei circa 1.000 adviseurs zijn. Mede op basis van de recent geconstateerde toenemende interesse tot opleiding van energieadviseur en de groei van aanmeldingen voor met name de fysieke examens is de verwachting dat het aantal vakbekwame energieadviseurs de komende periode toe zal blijven nemen.
Specifiek voor particulieren heeft Woninglabel.nl een gemiddelde doorlooptijd van aanvraag tot oplevering van het energielabel gemeten van 14 dagen in februari. In deze resultaten zijn geen grote regionale verschillen waar te nemen.
In een eerdere motie werd de regering verzocht de boete voor het niet aanvragen van een energielabel voor de verkoop van een huis op te schorten tot 1 juli 2021. Ik deel dat we moeten voorkomen dat burgers ten onrechte een boete krijgen. Daarom voer ik de motie zo uit dat er bij niet verwijtbaar handelen geen boete zal worden opgelegd. Dit is de toets op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) artikel 5:41 die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet op zienswijzen, wat betekent dat er geen boete zal worden opgelegd als de overtreding niet te wijten is aan de overtreder.
In het overgrote deel van de gevallen is het voor de gebouweigenaar momenteel mogelijk om tijdig voor het moment van verhuur, verkoop of oplevering een energielabel te laten registreren. In de uitzonderlijke gevallen waarbij dit echter niet haalbaar blijkt te zijn en bijvoorbeeld enkel een opdracht voor een energielabel wordt overlegd bij de transactie, zal de ILT hier dus rekening mee houden in de handhaving.
Eerder is met uw Kamer op basis van onderzoek (SIRA, 2019) de geschatte gemiddelde prijs van het nieuwe energielabel gecommuniceerd van 190 euro voor eengezinswoningen en 100 euro voor appartementen. De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder het type woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen. Woninglabel.nl heeft in februari een landelijk gemiddelde prijs van 256 euro gemeten.
Vanaf 1 april 2021 kunt in MijnOverheid het energielabel van uw woning inzien en een pdf downloaden. Let op dit kan alleen als er een energielabel van na 1-1-2015 is geregistreerd voor uw woning. Energielabels voor 2015 kunt u opvragen bij de energieadviseur die het energielabel heeft opgesteld.
Momenteel wordt verkend of het energielabel ook voor huurders beschikbaar kan worden gesteld via www.mijn.overheid.nl en of de functionaliteit hiervoor gebouwd kan worden.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99