Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 feb 2021 Nieuws

Consumptief krediet en echtscheiding

De consument en zijn ex-partner hebben samen een Flexibel Krediet afgesloten bij de bank. Na de beëindiging van de relatie heeft de rechter in het kader van de echtscheiding bepaald dat de consument verantwoordelijk is voor de lasten van het Flexibel Krediet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De ex-partner heeft jaren na de beëindiging van de relatie bedragen uit het Flexibel Krediet opgenomen. De consument heeft gesteld dat de bank dit niet had mogen toestaan en vordert een schadevergoeding dan wel kwijtschelding van de uitstaande hoofdsom.

OHA

De commissie oordeelt dat de bank niet in strijd met de wet- en regelgeving dan wel de overeenkomst heeft gehandeld, omdat geen ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ten aanzien van de ex-partner is verleend en het oordeel van de rechter geen derdenwerking heeft.

Geluk bij ongeluk

Dit houdt in dat de ex-partner opnames uit het Flexibel Krediet mocht doen, maar ook dat de bank haar (ook) hoofdelijk aansprakelijk kan houden voor de terugbetaling van het Flexibel Krediet. Bovendien heeft de ex-partner de opgenomen gelden ook weer teruggestort, dus van schade is geen sprake.

Beslissing

De commissie oordeelt daarom dat de vorderingen worden afgewezen.


Bron: Kifid

Fintool: Voor de adviespraktijk. Laat in ieder geval een blokkade plaatsen op een lopend krediet ingeval van (aanstaande) relatie beëindiging.
Was het bedrag niet teruggestort, had de ex-partner op basis van de rechtspraak wel een regresrecht gehad als geldverstrekker verhaal gepleegd had op ex-partner. Echter, van een kale kip kan men niet plukken. Moraal van het verhaal, onderneem de benodigde acties.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Scheiden? Denk dan ook aan verzendhuis kredieten!

De Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie heeft een uitspraak gedaan over een BKR registratie, waarbij betrokkene een betalingsachterstand registratie kreeg wegens een betalingsachterstand van diens ex-partner.

Echtscheidingsconvenant en kredieten...

Consument heeft in 2003 samen met haar toenmalige partner een kredietovereenkomst gesloten bij de Bank. In 2011 is Consument gescheiden van haar echtgenoot. Omdat er achterstallige betalingen waren, heeft de Bank het krediet opgeëist en betaling van Consument gevorderd.

Familiehypotheken en echtscheiding, een slechte combinatie

Hieronder wordt een praktijkcasus beschreven, waarbij gebruik is gemaakt van een familiehypotheek (met schenkconstructie). In de regel fiscaal bezien een voordelige constructie. De hypotheekrente is weliswaar hoger dan bij de bank, maar door de belastingteruggave in combinatie met het terugschenken door de ouder(s) heeft de huiseigenaar lagere of geen extra maandlast als gevolg van de familiehypotheek.

Zorg voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid bij echtscheiding van PL/DK's

Een consument heeft verzocht om verwijdering van een BKR registratie. a echtscheiding zou de ex-man het krediet op zijn naam laten zetten. Dat bleek hij niet te hebben gedaan. Vanaf 2011 ontstaan er achterstanden waar betrokkene niet van op de hoogte is gesteld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 feb 2021

Laatst gewijzigd

9 feb 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.