Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
14 nov 2017 Nieuws

Scheiden? Denk dan ook aan verzendhuis kredieten!

De Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie heeft een uitspraak gedaan over een BKR registratie, waarbij betrokkene een betalingsachterstand registratie kreeg wegens een betalingsachterstand van diens ex-partner.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De basis van het bezwaar van betrokkene is dat hij niet de persoon is die de bestelling heeft gedaan, niet de goederen van de bestelling heeft ontvangen en daarvan heeft genoten, maar de prijs voor de bestelling wèl de vordering van de deelnemer is waarvoor betrokkene uiteindelijk is geregistreerd in het CKI. Uit alle stukken is gebleken dat dit door betrokkene geschetste beeld juist is.

'Oud contract'

Deze situatie is ontstaan doordat de betrokkene in een verder verleden een contractuele relatie is aangegaan met de deelnemer op basis waarvan goederen konden worden besteld op afbetaling. Betrokkene was (hoofdelijk) aansprakelijk voor betaling. Nadat betrokkene en zijn ex-vrouw waren gescheiden van echt, is de betreffende contractuele relatie niet geëindigd, en bleef het voor de ex-vrouw mogelijk goederen te bestellen met gebruikmaking van die gegevens. Gebleken is dat de ex-vrouw dat ook in dit geval heeft gedaan, dat zij de bestelling heeft ontvangen en dat correspondentie over de schuld later ook via haar adres heeft plaatsgehad waar betrokkene toen niet woonachtig was.

Uit het voorgaande trekt de Commissie de conclusie dat de registratie in kwestie misschien wel reglementair juist is, maar in de gegeven omstandigheden geen stand kan houden omdat deze disproportioneel is voor de betrokkene in verhouding tot het doel dat de registratie dient.

Ex-vrouw

De vordering in kwestie is ontstaan door een aankoop van de ex-vrouw van goederen waarvan uitsluitend de ex-vrouw het gebruik en genot heeft gehad. Betrokkene was daarvan niet op de hoogte en ook latere correspondentie van de deelnemer onttrok zich aan zijn zicht. Zou de registratie ongewijzigd worden gehandhaafd dan zou deze het verkeerde beeld geven dat betrokkene een wanbetaler is vis à vis de deelnemer en daarvan kan niet worden gesproken gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval.

Beslissing

De registratie van het verzendhuis dient te worden ingetrokken.

Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: BKR

* Voor de praktijk kan het zinvol zijn een uittreksel bij het BKR op te vragen om 'lopende kredieten' alsnog op 1 naam te laten zetten, danwel te blokkeren.

Lees ook…

Verwijderen van onterechte BKR registraties

Stichting BKR heeft een artikel gepubliceerd over de mogelijkheden van het uit de BKR-database verwijderen van onterechte registraties.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 nov 2017

Laatst gewijzigd

14 nov 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.