Het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) speelt een belangrijke rol bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid in de diverse arbeidsongeschiktheidswetten.
In juni 2020 is de geldigheidsduur van functies tot 1 juli 2021 verlengd naar 36 maanden.1 De aanleiding hiervoor waren de COVID-19-maatregelen waardoor bedrijfsbezoeken niet meer mogelijk waren, herbeoordelingen van functies niet konden plaatsvinden en functies dreigden te vervallen. Na beëindiging van de maatregelen zou UWV weer bedrijfsbezoeken kunnen uitvoeren, waarna de geldigheidsduur per 1 juli 2021 weer terug zou kunnen naar 24 maanden.
Omdat er in het najaar van 2020 opnieuw verzwarende COVID-19-maatregelen zijn ingesteld, werd het opnieuw onmogelijk om bedrijfsbezoeken uit te voeren. Hierdoor komt de actualiteit van de functies in het CBBS per 1 juli 2021 opnieuw in het geding. Daarom blijft de langere geldigheidsduur van 36 maanden middels het onderhavige besluit van toepassing tot 1 juli 2022.
Op grond van het Schattingsbesluit per 23 juni 2020 dient een functie ten minste elke 36 maanden (her-)onderzocht te worden, zodat een actuele beschrijving van de functiebelasting in het CBBS is opgenomen. Als gevolg van de COVID-19-maatregelen kunnen de arbeidsdeskundig analisten (ADA’s) van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) niet meer op bezoek bij de bedrijven waar het (her-)onderzoek uitgevoerd moet worden. Zonder dit bezoek aan de werkplek kan de ADA niet objectief vaststellen wat de belasting is binnen een bepaalde functie. Als deze functiebelasting niet binnen 36 maanden is onderzocht en vastgesteld, mag een functie niet meer gebruikt worden voor de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid.
Het verlengen van de geldigheidsduur van de functies in het CBBS heeft geen financiële consequenties. Het achterwege laten van deze verlenging zou potentieel wel grote (financiële) gevolgen hebben. Indien er geen verlenging plaatsvindt, zal het aantal WIA-beoordelingen dat leidt tot een WIA-uitkering toenemen, omdat er minder snel voldoende functies kunnen worden geduid. Dit zou tot een stijging van de uitkeringslasten en werkgeverslasten leiden.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99