Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
16 dec 2019 Nieuws

Hypotheekschuld na looptijd mogelijk problematisch voor gepensioneerden

Voor vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek, geldt dat de betaalbaarheid van hun restschuld na het verstrijken van de looptijd mogelijk problematisch is. Het opnieuw afsluiten van een langlopende, aflossingsvrije lening is vaak niet mogelijk.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De aangescherpte voorwaarden rond het verlengen van de hypotheek kunnen zorgen voor flink hogere woonlasten. Tegelijkertijd loopt het inkomen na pensionering terug en beschikt deze groep over te weinig eigen vermogen om betaalbaarheidsproblemen op te vangen.

2031+

De komende twee decennia wordt een grote groep gepensioneerden geconfronteerd met het aflopen van hun aflossingsvrije hypotheek. Voor de overgrote meerderheid levert dit geen betaalbaarheidsproblemen op. Zo’n 23.000 tot 46.000 huishoudens zijn echter mogelijk niet in staat om de woonlasten te dragen wanneer zij onder strengere voorwaarden hun hypotheek moeten verlengen. Het omzetten naar een kortlopende annuïteit zonder hypotheekrenteaftrek kan bijvoorbeeld de woonlasten met een factor negen verhogen. Verhuizen naar een kleinere koopwoning of een huurwoning ligt ook niet altijd voor de hand. Vaak is er sprake van een beperkt financieel vermogen en een inkomen waarmee deze mensen weinig tot niets kunnen aflossen en zeker niet bij lenen, maar wat te hoog is om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Maatwerk

Hoewel de hoog-risicogroep niet heel groot is, is deze ook niet te verwaarlozen. Algemeen geldend beleid rondom bijvoorbeeld velenging van de hypotheekrenteaftrek is - gezien de geringe grootte van de groep - waarschijnlijk niet de beste oplossing. Wel is het aan te raden voor deze mensen tot een maatwerkoplossing te komen. Wanneer zij bijvoorbeeld (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek mogen voortzetten, kunnen betalingsproblemen voorkomen worden.


Bron: Netspar

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Uw mening

 
Mario van Teijlingen
16 dec 2019
Ik heb misschien te vlug gelezen maar ik mis in de analyse de hoogte van de schuld als mitigant. Misschien is de last wel een probleem qua inkomen maar kan door verkoop (als de schuld laag is) een aanzienlijk deel van de verwachte probleemgevallen tot in lengte van jaren probleemloos blijven wonen. Ik krijg een beetje paniekerig gevoel (10%-20% problematische betalers vind ik alarmfase 1) van het artikel maar vraag me af of dat terecht is.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 dec 2019

Laatst gewijzigd

16 dec 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.