In het kader van het Klimaatakkoord heeft het rijk met betrokken partijen afgesproken dat wordt onderzocht of en onder welke voorwaarden financiering via dergelijke erfpachtmodellen acceptabel en verantwoord is voor woningeigenaren, hypotheekverstrekkers en de aanbieders van die erfpachtfinanciering zelf. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeert uw Kamer in het najaar over de conclusies.
Aanbieders van producten die verband houden met de financiering van de eigen woning kunnen deze producten in het kader van vooroverleg ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of het standpunt van de productaanbieder over de gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting van het product juist is. Deze feitelijke beoordeling is voorbehouden aan de Belastingdienst en in het kader van de geheimhoudingsplicht kan ik niet ingaan of vooruitlopen op de uitkomst van de beoordeling van het standpunt over een product van een individuele productaanbieder zoals Bodemwende.
Het uitgangspunt dat financiering van de verduurzaming via erfpachtmodellen acceptabel en verantwoord moet zijn, houdt mede in dat de fiscale behandeling van de financieringsvorm duidelijk moet zijn. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de beoordeling van de fiscale consequenties van dergelijke financieringsvormen.
Bron: Rijksoverheid
Bodemwende wordt momenteel door vier Nederlandse gemeenten (Arnhem, Haarlemmermeer, Leeuwarden en Nijmegen) uitgewerkt, in samenwerking met financiële specialisten en in consultatie met Thomas en BNG Bank. Bodemwende combineert een aantal financieringsvormen, zoals spaargeld, hypotheek en een Bodemwende-fonds. Dit geeft woningeigenaren de mogelijkheid om de waarde van grond te transformeren in geld dat kan worden geïnvesteerd in duurzaamheid.
Dit is kort samengevat hoe het werkt:
Bron: Thomas Rau [http://thomasrau.eu/nl/initiatieven/]
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99