Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
5 aug 2019 Nieuws

Rentedaling na renteverlengingsvoorstel

Consument heeft een hypothecaire geldlening. Vanwege de aanstaande afloop van de rentevastperiode heeft de Bank aan Consument een nieuw renteaanbod uitgebracht voor een nieuwe rentevastperiode. In de periode van het aanbod en verlengingsdatum is de rente gedaald. Consument wenst deze verlaging doorgevoerd te krijgen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

BGfo (Nieuw renteaanbod)

In artikel 68b eerste lid van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) is bepaald: “Indien de rentevastperiode van een overeenkomst inzake hypothecair krediet met een vaste debetrentevoet afloopt na 1 april 2013 informeert de aanbieder de consument ten minste drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode over het aflopen van die periode en verstrekt informatie over de maximale debetrentevoet die zal gelden voor de komende rentevastperiode waarbij de maximale debetrentevoet bij minimaal drie rentevastperiodes, indien aangeboden, wordt aangegeven.”

Minimaal 3 maanden

De rentevastperiode van de geldlening van Consument liep op 1 juli 2018 af. Dat betekent dat Consument uiterlijk op 31 maart 2018 door de Bank geïnformeerd had moeten worden over de nieuwe rentevastperiode. Consument heeft per brief van 21 maart 2018 van de Bank een renteverlengingsvoorstel ontvangen. De Bank heeft hiermee gehandeld conform haar wettelijke verplichting om op of voor 31 maart 2018 Consument te informeren.

Renteaanbod

In de offerte staat "... Het kan gebeuren dat in de tussentijd de actuele rente wijzigt. In dat geval blijft voor u het rentepercentage in deze offerte van toepassing. Een stijging of daling van de actuele rente voor de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode heeft dus geen invloed op uw nieuwe rentepercentage."

Beslissing

De Commissie is van oordeel dat de Bank geen nieuw renteaanbod hoeft uit te brengen aan Consument omdat de rente is gewijzigd tussen het moment waarop de Bank een nieuw renteaanbod aan Consument heeft uitgebracht en het moment waarop de nieuwe rentevastperiode daadwerkelijk is ingegaan.

Andere geldverstrekkers

De Commissie is van oordeel dat de omstandigheid dat banken de mogelijkheid hebben een rentedaling tussen het moment van het tekenen van het renteaanbod en de ingangsdatum van de nieuwe rentevastperiode door te berekenen aan hun klanten (en dat sommige banken dat ook doen of deden), op zichzelf onvoldoende is om aan te nemen dat de Bank een dergelijke verplichting zou hebben. Het is de Commissie niet gebleken dat op de Bank een dergelijke contractuele of wettelijke verplichting rust. Het behoort daarom tot de beleidsvrijheid van de Bank of zij van deze mogelijkheid gebruik maakt. De Bank heeft daar niet voor gekozen.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 aug 2019

Laatst gewijzigd

5 aug 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.