Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
14 mrt 2018 Nieuws

Optimisme woningmarkt daalt licht

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

‘Mensen die willen verhuizen, maken zich doorgaans weinig zorgen over de verkoop van hun huidige woning. Maar het vínden van een passende en betaalbare woning wordt op steeds meer plaatsen een reëel probleem. Door de vaak grote toeloop van gemotiveerde kopers worden veel mensen onzeker’, aldus Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis en initiator van de Eigen Huis Marktindicator.

November 2016 (121)

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt sinds een half jaar licht maar gestaag. In februari bereikte de Eigen Huis Marktindicator een waarde van 109 punten (110 in januari).  Daarmee ligt het vertrouwen in de woningmarkt wel nog steeds boven de neutraalwaarde van 100 punten.

Minder vertrouwen onder huizenzoekers

Ruim een kwart van de Nederlanders vindt het nu een ongunstig moment om een eerste of volgende woning te kopen. Als redenen worden de slechtere betaalbaarheid van woningen (57 %) genoemd, de beperkte keuze in het aanbod van te koop staande huizen (40 %) en de verslechterde fiscale en financiële consequenties bij het kopen van een eigen huis (29 %).

Vanaf dit jaar kan minder worden geleend en is meer eigen geld nodig. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek in de toekomst versneld afgebouwd.

Betaalbare woningen worden zeldzaam

Ondanks de licht dalende trend in het consumentenvertrouwen geeft ruim een derde van de Nederlanders aan dat zij het nu nog steeds een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Belangrijkste reden hiervoor is de nu nog lage hypotheekrente (68 %).

Hoewel doorstromers de goede verkoopbaarheid van hun huidige woning als eerste noemen (38 %), is de overspannen huizenmarkt voor hen ook het grootste obstakel bij het vinden van een andere, nieuwe woning.

Doordat de vraag naar woningen in veel regio’s veel groter is dan het aanbod, verwacht 70 % van de Nederlanders dat de koopprijzen van huizen zullen blijven stijgen. Daarnaast denkt 47 % dat de hypotheekrente de komende tijd zal oplopen.

Lager vertrouwen voorspelt lichte daling woningverkopen

Er is een nauwe band tussen het verloop van de Eigen Huis Marktindicator en het aantal woningverkopen in de markt. De lichte, maar aanhoudende daling van de Marktindicator duidt erop dat het aantal woningtransacties (dat in 2017 een record bereikte) niet verder toeneemt en naar verwachting licht zal gaan dalen.

 

Bron: VEH

Lees ook…

Vertrouwen woningmarkt stabiliseert

De voortdurende stijging van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is gestuit. Voor de vierde maand op rij eindigt de Eigen Huis Marktindicator op 121 punten.
Het consumentenvertrouwen staat nog steeds op een hoog niveau. Ter vergelijking: 100 punten is de normaalwaarde van de Eigen Huis Marktindicator. In veel steden overtreft de vraag naar woningen het aanbod. Ook is dit jaar een recordaantal woningen verkocht, meldt Vereniging Eigen Huis.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 mrt 2018

Laatst gewijzigd

14 mrt 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.