Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 sep 2017 Nieuws

UWV: Lichte afname WW-uitkeringen in augustus

Het aantal lopende WW-uitkeringen is licht gedaald ten opzichte van juli (-0,6 procent) en komt eind augustus uit op 362 duizend. Het aantal lopende WW-uitkeringen ligt nu ruim 15 procent lager dan een jaar geleden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Bijna alle beroepsrichtingen lieten een daling zien van het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van juli. De afname was het sterkst bij de agrarische beroepen en in de transport en logistiek. Vooral het aantal WW-uitkeringen onder vrachtwagenchauffeurs liep sterk terug in augustus (-10 procent).

UWV: Veel minder nieuwe WW-uitkeringen vanuit de bouw en het grootwinkelbedrijf

In de periode januari tot en met augustus 2017 verstrekte UWV 277 duizend nieuwe uitkeringen. Dit is een daling van 17,3 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Bijna alle sectoren lieten een afname zien in het aantal nieuwe uitkeringen. Deze afname is vooral sterk bij bouwbedrijven (-47,0 procent) en grootwinkelbedrijven (-44,1 procent).

Minder werkloze 45-plussers

In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid (ILO-werkloosheidsindicator) vooral sterk gedaald bij 45- tot 75-jarigen. In augustus waren binnen die leeftijdsgroep 163 duizend mensen werkloos. In mei waren er nog 187 duizend 45-plussers op zoek naar werk die direct konden starten. Daarmee nam hun aantal tussen mei en augustus af met gemiddeld 8 duizend per maand. Het aantal werkloze jongeren en 25- tot 45-jarigen nam in die periode nauwelijks af.

8,6 miljoen werkenden in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal hadden van de 12,9 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar bijna 8,6 miljoen betaald werk en waren er gemiddeld 451 duizend werkloos (ILO-werkloosheidsindicator). Deze twee groepen samen vormen de beroepsbevolking. Het andere deel, bijna 3,9 miljoen, behoort daar niet toe.
Het grootste deel van die laatste groep wil of kan niet werken (3,2 miljoen), bijvoorbeeld vanwege opleiding, zorg, ziekte of hoge leeftijd. Daarnaast waren er in het tweede kwartaal ruim 200 duizend mensen die wél willen werken, maar niet recent op zoek én niet direct beschikbaar zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die een opleiding of studie volgen of vrijwilligerswerk verrichten. Verder zijn er mensen die óf recent hebben gezocht (163 duizend) óf direct beschikbaar zijn voor werk (273 duizend).

Bron: CBS / UWV

Lees ook…

Aanvraagperiode WW-uitkering verkort

Wie vanaf nu een WW-uitkering aanvraagt, kan dat op zijn vroegst 1 week voor en uiterlijk 1 week na zijn eerste WW-dag doen. U kunt zich wel alvast voorbereiden door het Stappenplan WW en de e-mailservice te gebruiken. Dit meldt UWV.

Groen licht voor aanvulling ww

Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om per sector een private aanvulling op de werkloosheidsuitkering af te spreken. De ministerraad heeft afgelopen vrijdag (1 september 2017) op voorstel van minister Asscher ingestemd met de hiervoor benodigde maatregel.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 sep 2017

Laatst gewijzigd

21 sep 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.